Opening Cruijslandse Kreken


Gepubliceerd op: 12 maart 2015

Cruijslandse KrekenHuub Hieltjes, bestuurder waterschap Brabantse Delta en Petra Lepolder, wethouder gemeente Steenbergen hebben de Cruijslandse Kreken officieel geopend door het projectbord bij 't Haantje te onthullen.

In de gemeente Steenbergen bevindt zich het van oudsher natte natuurgebied de Cruijslandsche Kreken. Dit gebied bestaat uit verschillende stroken grond met waterlopen. Om het natuurgebied robuuster te maken, de ecologie te herstellen en de opslag van water mogelijk te maken, heeft waterschap
Brabantse Delta en de gemeente Steenbergen hier verschillende werkzaamheden uitgevoerd.

Aanpak

Het waterschap heeft het voornemen om een kleine 20 hectare in te richten. Tijdens de eerste fase van het project zijn ongeveer 6 km aan stroken langs de kreken omgevormd naar natuur.

De onderstaande drie doelen zijn nu gerealiseerd:

* Er zijn natuurlijke verbindingszones (EVZ's) aangelegd. Een EVZ is een verbinding tussen verschillende gebieden, bestaande uit poelen, stroken gras en/of afgegraven oevers. Via deze EVZ's kunnen planten en dieren zich makkelijk van het ene naar het andere gebied verplaatsen.
* Een ander doel binnen de Cruijslandse Kreken is het herstellen en behouden van kreken. Dit is belangrijk om de unieke waterlopen hun karakter te laten behouden en de ontstaansgeschiedenis van dit gebied in ere te houden.
* Daarnaast heeft het waterschap de taak om te zorgen voor een goede waterkwaliteit en het voorkomen van wateroverlast. Hiervoor heeft het gebied meer ruimte voor water gekregen door het verruimen van de kreken.

Resultaat

Met de uitvoering van project Cruijslandse Kreken fase 1 zijn de volgende resultaten in het gebied zichtbaar:

* Natuurlijke inrichting oevers van kreken
* Terugbrengen laaggelegen hooilandjes
* Recreatieve voorzieningen, zoals visstoepen en kronkelende wandelpaden