Tweede Kamer wil passend toewijzen snel invoeren


12-03-2015 Tweede Kamer wil passend toewijzen snel invoeren

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat corporaties vanaf 1 juli worden verplicht om woningen passend toe te wijzen. Dat betekent dat huurtoeslagontvangers alleen woningen krijgen aangeboden onder de aftoppingsgrens (EUR 577 of EUR 618, afhankelijk van de huishoudsituatie).

Dat bleek woensdag 11 maart tijdens een debat over de regeling toegelaten instellingen. Zowel PvdA als VVD vroeg minister Blok om af te zien van de voorgenomen overgangstermijn van drie jaar.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/Tweede_Kamer.jpgDe Woonbond is ervoor om passend toewijzen weer verplicht te stellen voor corporaties. Tot 2009 was dit ook het geval. Corporaties hadden de plicht om huurders met recht op huurtoeslag een woning onder de aftoppingsgrens aan te bieden.
Kernactiviteit van corporaties is immers het betaalbaar huisvesten van lage inkomens.
Sinds deze plicht is vervallen, is het aantal `dure scheefwoners' verdubbeld. Bijna een op de drie huurtoeslagontvangers woont nu in een te dure woning. Betaalbare woningen worden bijna niet meer aangeboden. Daarom wil de Woonbond dat er snel wordt ingegrepen.

95 procent

Minister Blok stelt in de regeling voor corporaties te verplichten dat 95 procent van de woningen die zij aan huurtoeslagontvangers verhuren, een huur onder de aftoppingsgrens moet hebben. Hij wil corporaties drie jaar de tijd geven om hier naartoe te groeien. VVD en PvdA hebben de minister
gevraagd om deze overgangstermijn los te laten. De verplichting voor corporaties zou dan al op 1 juli 2015 ingaan. SP, D66 en Kamerlid Van Vliet spraken ook hun steun uit voor het verplicht passend toewijzen. Zij vroegen wel garanties aan Blok dat deze maatregel niet ten koste van de
beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen zal gaan. De Woonbond deelt hun zorgen.

pages/images/button_terug.gif

Abonnement op persberichten en nieuwsbrieven van de Woonbond

pages/images/button_aanmelden.gif

\ Acties van de Woonbond