Sanne Wallis de Vries reikt prijs 'Jongeren portretteren Ouderen' uit

Bunnik, 9 maart 2015

Cabaretiere en actrice Sanne Wallis de Vries maakt donderdag 12 maart 2015 bekend welke basisschoolleerling van groep 6, 7 of 8 het mooiste een oudere heeft geportretteerd. De prijsuitreiking in het kader van Jongeren portretteren Ouderen is om 11 uur op de Anne Frankschool in Utrecht. Het is de vijfde keer dat het Nationaal Ouderenfonds samen met de Riki Stichting Jongeren portretteren Ouderen organiseert. De winnaar wint samen met de klas en de geportretteerde ouderen een schoolreis naar keuze.

Dit jaar hebben bijna 3.000 leerlingen van scholen uit het hele land meegedaan. De prijsuitreiking voor het beste schilderij uit groep 3, 4 en 5 is 12 maart om 13.30 uur op CBS De Rank in Aadorp. Ook deze hele klas en de ouderen winnen dankzij de Riki Stichting een schoolreis ter waarde van 1.500 euro.

"Bij Jongeren portretteren Ouderen staat de oudere model voor een basisschoolleerling. Die legt de oudere persoon vast in een uniek geschilderd portret", zegt Ingrid Strating van de Riki Stichting. "Zo ontstaat er op een creatieve en ongedwongen manier contact tussen jong en oud. En samenwerking tussen woonzorgcentra en scholen. Dit is wat het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting steeds stimuleren."

Mix van activiteiten

Willem Schortinghuis van het Ouderenfonds: "Elke school vulde het programma anders in. Dat leverde een leuke mix van activiteiten op. Zo gingen scholieren op bezoek bij een woonzorgcentrum bij hen in de buurt. Tijdens het gezamenlijk koffie-uurtje portretteerden zij de ouderen. Andere leerlingen bezochten dementerende ouderen en kregen te horen wat dementie is. Aansluitend vereeuwigden de leerlingen de ouderen. Er zijn scholen die ouderen in hun klaslokalen rondleidden. Daar konden ze met eigen ogen zien hoe het onderwijssysteem van nu in elkaar zit. Van de werking van een digibord tot de staartdeling anno nu."

Jury

De jury bestaat uit:

- Ingrid Strating en Marja Bosma van de Riki Stichting

- Janneke Brinkman - Salentijn, kunstenares en lid van het Comite van aanbeveling van het Nationaal Ouderenfonds

- Maartje van Weegen, voormalig radio- en televisiepresentatrice en lid van het Comite van aanbeveling van het Nationaal Ouderenfonds

- Sanne Wallis de Vries, cabaretiere en actrice

- Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds

Overige informatie

Prijsuitreiking groep 6,7,8

Datum: donderdag 12 maart 2015

Tijd: 11.00 uur

Locatie: Anne Frankschool, Van Bijnkershoeklaan 280 3527 XL Utrecht

Winnaar: Armando (11 jaar) (is nog geheim voor Armando)

Juryrapport: '...Armando schilderde met warme kleuren zoals goud, donkerrood en grijs een prachtig expressief portret. De fijne krulletjes, de knoopjes op de blouse: met veel aandacht maakte Armando het portret. Een mooie weergave van hun kennismaking...'

Prijsuitreiking groep 3,4,5

Datum: donderdag 12 maart 2015

Tijd: 13.30 uur

Locatie: CBS De Rank, Acacialaan 1, Aadorp

Winnaar: Britt (8 jaar)

Juryrapport: '...De grote ogen maken het een sprekend portret. Ook vind ik het heel vrolijk! Het haar en de kleren zijn erg mooi geschilderd...'

'...Vooral heel vrolijk. De ketting van oma zal wel heel ongemakkelijk zitten. Niet erg...'

"Britt portretteerde een vriendelijk lachende oma met een prachtige blouse. De ogen stralen en de halsketting glanst. Vrolijk! Je kunt zien dat Britt en de geportretteerde het gezellig hebben gehad met elkaar."

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de OuderenOmbudsman, de Zilverlijn, het evenementenbureau en de Samen Breiclubs. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen.

De Riki Stichting

De Riki Stichting heeft tot doel het opzetten, organiseren en financieren van projecten die zich richten op het verbeteren van het welbevinden van kwetsbare groepen in de samenleving waaronder ouderen. Meer informatie over de Riki Stichting op www.rikistichting.nl.