PCC-leerlingen genomineerd voor Rijksmuseum-prijs

PCC-leerlingen genomineerd voor Rijksmuseum-prijs

Twee vwo-eindexamenleerlingen van PCC Het Lyceum in Alkmaar zijn genomineerd voor de aansprekende Junior Fellowship-prijs van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij zijn met hun profielwerkstuk voor het vak Geschiedenis in de race voor de hoofdprijs.

Het onderzoek van Thomas van Huisteden (17 jaar, Bergen) en Daphne Korsman (17 jaar, Limmen) draagt de titel ‘Van Heutsz, held of schurk?’ en gaat over de rol die de Nederlander Johannes Benedictus van Heutsz speelde in Nederlands Indië, ten tijde van de Atjeh-oorlog omstreeks 1900. Een ver familielid van Thomas vocht in het leger van deze luitenant-generaal, die later onder meer gouverneur-generaal van Nederlands-Indie (1904-1909) en militair en civiel gouverneur van Atjeh werd. De persoonlijke correspondentie met de soldaat ligt ten grondslag aan het onderzoek van de beide vwo-leerlingen. De beide vwo-leerlingen deden daarnaast ook onderzoek naar beeldvorming in zijn algemeenheid op basis van de manier waarop musea geschiedkundige figuren presenteren. Een figuur als Van Heutsz, die bij zijn dood nog een staatbegrafenis kreeg, wordt tegenwoordig beschouwd als een oorlogsmisdadiger. De manier waarop een museum zo iemand portretteert, blijkt sterk bepalend te zijn voor de manier waarop het publiek tegen hem aankijkt.

De jury van de wedstrijd heeft tien profielwerkstukken uit het hele land genomineerd voor de hoofdprijs. De komende weken nemen alle genomineerden – en dus ook Daphne en Thomas - in het Rijksmuseum van Amsterdam deel aan een zeer interessant vijfdaags onderzoeksprogramma. Lisa Oskamp, geschiedenislerares van het genomineerde tweetal op PCC Het Lyceum, hoopt natuurlijk op de hoofdprijs voor haar leerlingen, maar is al bijzonder trots op de nominatie: ,,Toen ik van de wedstrijd hoorde, bedacht ik me dat ik bijzonder graag twee leerlingen zou begeleiden die echt zin hadden om een wetenschappelijke geschiedenis-profielwerkstuk te maken. Daphne en Thomas zijn de gedroomde kandidaten voor deelname aan deze wedstrijd. Ze vonden het geen bezwaar dat hun werkstuk al in december 2014 klaar moest zijn, terwijl voor hun studiegenoten op PCC Het Lyceum begin februari de deadline geldt. Ze hebben lang gezocht naar een goed onderwerp en startten in de zomervakantie met hun werkzaamheden. De jury heeft hun werkstuk beoordeeld als bijzonder origineel, theoretisch goed onderbouwd en opgezet. Al met al schat ik in dat ze goede kanshebbers zijn voor de hoofdprijs en dat zou ik natuurlijk geweldig vinden!” Op 21 maart vindt de bekendmaking van het winnende werkstuk plaats.

(einde persbericht)

Alle informatie over het Junior Felloswhip van het Rijksmuseum in Amsterdam is te vinden via https://www.rijksmuseum.nl/nl/junior-fellowship.

Het vijfdaags onderzoekprogramma in het Rijksmuseum voor de tien landelijke genomineerden, vindt plaats op 12, 13 en 14 maart, en 20 en 21 maart a.s. De leerlingen krijgen te zien hoe schilderijen worden gerestaureerd en werken samen met conservatoren. Omroep NTR geeft een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo. En de leerlingen stellen aan de hand van hun profielwerkstuk een eigen rondleiding door het museum samen.

De hoofdprijs (een studiebeurs van €1.500,-) wordt uitgereikt op zaterdag 21 maart 20115, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum.