Inspectierapport Agentschap Telecom

Het afgelopen jaar heeft het Agentschap Telecom in de periode januari 2014 - augustus 2014 een aantal inspecties uitgevoerd bij enkele lokale omroepen. Het betrof onaangekondigde inspecties waarbij onderzocht werd in hoeverre desbetreffende omroep in de praktijk voldoet aan de verplichtingen in de uitzendvergunning (voor radio etherdistributie). Het gaat daarbij om zaken zoals uitzendvermogen, antennehoogte, antennerichting, etc. Voor de inspecties waren verschillende lokale omroepen geselecteerd varierend in omvang, ervaring en mate waarin overlast gemeld was. In totaal zijn 48 lokale omroepen geinspecteerd. Bijgevoegd is ter informatie een presentatie over de uitgevoerde inspecties en de conclusies/bevindingen daaruit.

Conclusies/Resultaten

Uit de inspectie welke bij 48 lokale omroepen uitgevoerd is blijkt dat 35 (73%) hiervan niet voldoet aan de verplichtingen in de vergunning. Dit kan verschillende oorzaken hebben: antenne niet goed gericht/ingesteld, antennelocatie niet juist, te hoog zendvermogen, etc. In sommige gevallen constateert Agentschap Telecom hierin bewust gedrag van enkele lokale omroepen. Maar in de meeste gevallen gaat het ook om onvoldoende kennis of bewustzijn over de exacte regels en voorwaarden in de vergunning en hoe de zendapparatuur precies moet worden ingericht en ingesteld om aan de specificaties in de vergunning te voldoen. De OLON heeft, in overleg met Agentschap Telecom, geconcludeerd dat het in ieder geval van belang is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om deze situatie bij de lokale omroepen te verbeteren.

Voorstel vervolgaanpak

Naar aanleiding van deze inspecties is met Agentschap Telecom afgesproken dat een betere informatieverstrekking over de noodzaak van een goede uitvoering van de uitzendvergunningen en de wijze waarop dat dient te gebeuren belangrijk is en waarschijnlijk tot veel verbetering kan leiden. OLON en Agentschap Telecom hebben afgesproken om hier dan ook gezamenlijk in te opereren. Daarbij zal in ieder geval gezamenlijk een uitgebreide informatiebijeenkomst voor lokale omroepen over dit onderwerp worden georganiseerd. Daarbij kunnen ook adviezen gegeven worden over hoe je een uitzendinstallatie het beste kan inrichten om aan de vergunning te voldoen en waar je daarbij op moet letten. Maar ook tips en enkele voorbeeldsituaties kunnen aan de orde komen. Het voorstel is om een dergelijke informatiebijeenkomst te combineren met enkele andere workshops over bijvoorbeeld de ontwikkelingen en mogelijkheden met DAB en ook over bijvoorbeeld de situatie met frequenties voor zendermicrofoons. Een en ander zal de komende weken in overleg met Agentschap Telecom nader worden uitgewerkt. De planning is om nog voor de zomervakantie een dergelijke uitgebreide informatiebijeenkomst te organiseren. Via het forum, website en de nieuwsbrief zullen omroepen hierover nog nader worden geinformeerd. De presentatie van de bespreking AT - OLON kun je hier bekijken.