Vanaf de Velsertunnel snel naar de Wijkertunnel

12-03-2015

De zogeheten calamiteitenbogen op de knooppunten Beverwijk en Velsen zijn in gebruik. Deze nieuwe verbindingswegen maken het mogelijk snel naar de Wijkertunnel te rijden als de Velsertunnel helemaal of gedeeltelijk dicht is. Vanwege een (ernstig) ongeluk bijvoorbeeld, of onderhoud.

Uitleg over het gebruik van de calamiteitenbogen

De nieuwe verbindingswegen maken het mogelijk snel naar de Wijkertunnel te rijden als de Velsertunnel helemaal of gedeeltelijk dicht is.

Direct in onderhoud

Afgelopen maand kon er direct gebruik worden gemaakt van de nieuw aangelegde verbindingswegen. Een tunnelbuis van de Velsertunnel was vanaf 26 januari tot eind februari vrijwel elke nacht afgesloten voor onderhoud aan het tunnelplafond. Verkeer vanuit Beverwijk en omgeving werd tijdens de werkzaamheden over de calamiteitenbogen omgeleid.

Eenrichtingsverkeer

In de Velsertunnel was het tot nu toe toegestaan om bij afsluiting van een tunnelbuis verkeer in beide richtingen door de andere buis te leiden. Vanaf 2015 mag dit niet meer. Mark Box van Rijkswaterstaat: `Het is beter als weggebruikers in een tunnelbuis in een richting rijden. In de nieuwe situatie rijden weggebruikers dus via de nieuwe calamiteitenbogen en de Wijkertunnel naar het zuiden.' Voor verkeer van zuid naar noord verandert er niets: dat rijdt via de wel beschikbare tunnelbuis van de Velsertunnel gewoon richting Beverwijk.

Open of dicht

De calamiteitenbogen zijn geen normale verbindingswegen. Als de Velsertunnel gewoon open is, dan is het niet nodig om de over calamiteitenbogen te rijden en blijven ze dicht. Maar hoe zie je dat de tunnel dicht is en je eroverheen mag? Al op de Velsertraverse geven elektronische borden aan dat de route via de calamiteitenbogen in gebruik is. Vanuit Alkmaar staat er ter hoogte van het Texaco benzinestation een rijbaanbreed informatiepaneel met de tekst `Velsertunnel (A22) dicht, Haarlem-IJmuiden volg U69'.

Tunnel negen maanden dicht

De calamiteitenbogen komen goed van pas als de Velsertunnel in 2016 negen maanden volledig sluit vanwege de renovatie. In deze periode zijn de calamiteitenbogen permanent open. Het is een van de maatregelen van Rijkswaterstaat om het verkeer te laten doorrijden als de tunnel negen maanden dichtgaat. Het verkeer naar het noorden kan tijdens de negen maanden sluiting gebruik maken van een speciale keerlus die wordt aangelegd op knooppunt Velsen om snel naar de Wijkertunnel te rijden.

Meer info

Meer weten over de renovatieplannen of de bereikbaarheidsaanpak? Kijk op op de projectpagina A22: renovatie Velsertunnel.