Vrouwelijke onderzoekers ontvangen For Women In Science Awards

Terwijl het Internationale Jaar van het Licht, wetenschap en kennis over de hele wereld viert, zullen de L'Oreal foundation en UNESCO, op 18 maart, de L'Oreal -UNESCO For Women in Science Awards presenteren aan vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers, en 15 beurzen uitdelen aan veelbelovende jonge vrouwelijke wetenschappers. Elk van deze vrouwen is een uitstekend voorbeeld van wetenschappelijke uitmuntendheid. Ze bewijzen dagelijks dat vrouwen grote bijdragen kunnen leveren aan de wetenschappelijke vooruitgang in een gebied dat door mannen gedomineerd wordt.

Ondanks het feit dat we al ver in het 3e millennium leven moet er nog steeds veel vooruitgang worden geboekt om gender gelijkheid te krijgen in de wetenschap. Slechts 30% van de wetenschappers is vrouw en vele barrieres en obstakels ontmoedigen vrouwen om te streven naar een carriere in de wetenschap. Het L'Oreal-UNESCO programma, dat toegewijd is aan het eren van uitmuntende vrouwelijke wetenschappers en het ondersteunen van veelbelovende jonge vrouwelijke wetenschappers, deelt vijf jaarlijkse awards uit en versnelt de carriere van 15 uitzonderlijke jonge vrouwen die gekozen zijn uit meer dan 230 Fellowships, die elk jaar uitgereikt worden over de hele wereld. Sinds 1998, heeft het For Women In Science programma 2250 zeer getalenteerde vrouwen geeerd in meer dan 110 verschillende landen.

De 17e editie van de L'Oreal-UNESCO awards

Deze editie van de L'Oreal-UNESCO For Women In Science Award ceremonie zal op de avond van 18 maart worden gehouden in het Sorbonne in Parijs. Op 18 maart wordt 's ochtends een persconferentie gehouden in het Saint James Albany Hotel in Parijs. De 5 laureaten worden bekendgemaakt en de 15 fellows zullen hun research presenteren door middel van 3 minuut durende presentaties. Daarna zullen zowel de Laureaten als de fellows een op een interviews geven.

Een unieke tentoonstelling ter ere van women in science

Vanaf vandaag zullen miljoenen passagiers die door de terminals van het Charles de Gaulle en het Orly vliegveld lopen, een tentoonstelling ontdekken over de 5 laureaten door topfotografe Brigitte Lacombe. Door de wereld over te reizen om deze vrouwen te ontmoeten, heeft Brigitte Lacombe een foto reportage gemaakt die de spirit en passie van deze vrouwen weergeeft. Aeroports de Paris ondersteunt women in science al sinds 2005. "Elk jaar steunen we dit doel en bieden we extra zichtbaarheid aan, om het bewustzijn van mensen te vergroten" aldus Benjamin Perret, Aeroports de Paris' communications director.

Vrouwelijke wetenschappers die de wereld veranderen

De 5 Laureaten die dit jaar gekozen zijn voor een For Women In Science award worden gehuldigd voor hun baanbrekende ontdekkingen in de levenswetenschappen. Door zowel zeer grote als zeer kleine fenomenen te onderzoeken, hebben ze de grenzen van kennis verlegd om de meest fundamentele vragen over het universum te kunnen beantwoorden en om een bijdrage te leveren aan de grootste uitdagingen van het moment. Zowel gepassioneerd in het leven als in hun werk, zijn ze toegewijd om hun liefde voor wetenschap over te brengen en om terug te geven aan de maatschappij. Ze zijn gekozen uit de 5 regio's van de wereld door een onafhankelijke Internationale Awards Jury, die bestaat uit 12 prominenten internationale wetenschappers, die persoonlijk zijn gekozen door het hoofd van de jury, tevens 1999 Nobel prijs winnaar, Prof. Ahmed Zewail. Afrika en the Arabische staten Prof. Rajaa Cherkaoui El Moursli - Hoge-energie en Kernfysica professor, Mohammed V- Agdal University, Rabat, MOROCCO Prof. Rajaa Cherkaoui EI Moursli wordt geeerd voor haar bijdrage aan een van de grootste ontdekking in de natuurkunde: het bewijzen van het bestaan van het Higssboson, een deeltje verantwoordelijk voor het ontstaan van massa in het universum. Met een bijnaam als onderzoeks-activist, spendeert ze veel tijd aan het verhogen van het niveau van wetenschappelijk onderzoek in haar land en heeft ze een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Marokko door het eerste Master diploma in medische natuurkunde te creeren. Azie/ Pacific: Prof. Yi Xie - Anorganische Chemie Professor, University of Science & Technology of China, Hefei, CHINA Prof. Yi Xie wordt geeerd voor haar belangrijke bijdrage aan de creatie van nieuwe Nano materialen met veelbelovende toepassingen voor de omzetting van hitte en zonlicht in elektriciteit. Haar werk zal een bijdrage leveren aan het verminderen van vervuiling, een energie efficientieverbetering, en zal veelbelovende vooruitzichten voor de toekomst met zich meebrengen. Toegewijd aan het behouden van onze planeet, heeft ze haar leven gewijd aan het vinden van nieuwe en intelligente oplossing om milieu problemen aan te pakken.

EUROPA: Prof. Dame Carol Robinson - Fysische Chemie - Massaspectrometrie Professor, University of Oxford, UNITED KINGDOM Prof. Dame Carol Robinson wordt geeerd voor het creeren van een revolutionaire methode om het functioneren van eiwitten, voornamelijk membraan eiwitten, te bestuderen en daarmee een nieuw wetenschappelijke richting op te richten namelijk gasfase structurele biologie. Haar baanbrekende onderzoek kan een invloed hebben op medisch onderzoek. Als risiconemer, heeft Prof. Robinson altijd alles op haar manier gedaan: toen ze 16 was verliet ze haar school, ze studeerde parttime terwijl ze werkte en heeft een 8 jarige carriere break genomen om haar kinderen op te voeden voordat ze terugkeerde naar de academische wereld.

LATIJNS AMERIKA: Prof. Thaisa Storchi Bergmann - Natuurkunde en Astronomie Professor, Federal University of Rio Grande Do Sul, Porto Alegre Brasil Prof. Thaisa Storchi Bergmann wordt geeerd voor haar werk dat leidde tot het begrijpen van supermassieve zwarte gaten, een van de meest raadselachtige en complexe verschijnselen van het heelal: ze was de eerste wetenschapper die ontdekte dat materie kon ontsnappen aan zwarte gaten. Gepassioneerd en vastbesloten, is ze ervan overtuigd dat onderwijs voor iedereen, de sleutel is tot een betere wereld, en door haar werk, hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan de bevordering van de wetenschap als een boeiend en leuk carriere pad.

NOORD AMERIKA: Prof. Molly S. Shoichet - Polymeren Chemie Professor in chemische technologie en toegepaste chemie, chemie en biomaterialen & biomedische technologie University of Toronto, Canada Prof. Molly S. Shoichet wordt geeerd voor het ontwikkelen van nieuwe materialen die beschadigd zenuwweefsel vernieuwen en voor de ontwikkeling van een methode die medicijnen direct aan het ruggenmerg en hersenen kan leveren. Haar werkt brengt chemie op spectaculaire nieuwe manieren in dienst van geneeskunde. Als menslievend persoon, neemt ze ook deel aan speciale atletische evenementen voor mensen met ruggenmerg verwondingen, is ze betrokken in mensen rechten activiteiten en heeft ze bijgedragen aan het lanceren van een social media campagne om "hedendaags onderzoek met de realiteit van morgen te verbinden."