Bezit panden broer wethouder Vermaat voor aantreden college al bekend

12 maart 2015

persbericht 019:

Bezit panden broer wethouder Vermaat voor aantreden college al bekend

Integriteit bestuursleden nadrukkelijk getoetst

BARENDRECHT (12 maart 2015) – Het feit dat de broer van wethouder Dirk Vermaat winkelpanden bezit in het centrum van Barendrecht was voor het aantreden van de wethouder al bekend, zo stelt het college van B&W. Burgemeester Jan van Belzen heeft dit al gemeld tijdens de commissievergadering van 10 maart en het college herhaalt dit schriftelijk richting de raad.

Voor het aantreden van de beoogde wethouders in het voorjaar van 2014 heeft een uitgebreid integriteitsonderzoek plaatsgevonden naar de achtergronden van de kandidaten. Zowel het presidium als de burgemeester hebben indringende gesprekken gevoerd met de kandidaten. Integriteit staat hoog in het vaandel van het Barendrechtse gemeentebestuur. Om die reden hanteren we een integriteitscode. In de gesprekken met de heer Vermaat heeft hij op voorhand aangegeven dat zijn broer winkelpanden bezit in het centrum.

Toen hij portefeuillehouder Centrum werd, zijn hierover meteen heldere afspraken gemaakt. De afspraken luiden als volgt: zodra er ook maar enige schijn van belangenverstrengeling optreedt, dan is wethouder Ingeborg Monhemius zijn plaatsvervanger. De heer Vermaat zal dan voor dat onderdeel tijdelijk terugtreden voor dit dossier.

De gemeenteraad heeft op diverse momenten kennis kunnen nemen van de afspraken en van het bezit van de broer van de heer Vermaat. Zoals gezegd is het in de gesprekken met het presidium aangaande integriteit genoemd. Daarnaast heeft de heer Vermaat in de besloten B&W vergadering van 11 november gemeld dat zijn broer panden heeft aangekocht in het centrum. Daarin is nogmaals de afspraak bevestigd dat de heer Vermaat zijn portefeuille op dit punt zal overdragen aan zijn waarnemer, mocht dat nodig blijken. De raad heeft hiervan de notulen ontvangen. De Centrumaanpak is een hoofddossier dat wekelijks integraal wordt besproken in de collegevergadering.

In de geheime ontwikkelstrategie waarover de raad op 17 februari 2015 een besluit heeft genomen in het kader van de Centrumaanpak, is deze eigendomspositie ook opgenomen. Deze stukken zijn in december 2014 aan de raad gestuurd. De panden van de broer van de heer Vermaat maken geen deel uit van de panden die aangekocht worden. Overigens koopt de gemeente alleen panden aan voor de aanleg van voorzieningen.

Het is nu aan de raad om te bepalen of ze nog nadere informatie nodig heeft.