Christine Teunissen (29) start voorkeurscampagne Eerste Kamer

PERSBERICHT

Christine Teunissen (29) start voorkeurscampagne Eerste Kamer

DEN HAAG, 12 maart 2015 - Christine Teunissen, tweede op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren voor de Eerste Kamer, start een voorkeurscampagne onder het motto 'Renoveer de Eerste Kamer'. Ze begint de campagne voorafgaand aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten, opdat ook de burger een rechtstreekse rol zal kunnen spelen in de getrapte verkiezingscampagne voor de Eerste Kamer. Vandaag is de website www.christinebijvoorkeur.nl gelanceerd om haar voorkeurscampagne kracht bij te zetten.

Christine Teunissen (29) is van mening dat de samenstelling van de Eerste Kamer te eenzijdig is om van een evenredige afspiegeling van de samenleving te spreken. Teunissen: "de gemiddelde leeftijd in de Eerste Kamer is 61 jaar en slechts 26 van de 75 leden zijn vrouw. Het is tijd voor een fris geluid, temeer omdat er in de Chambre de Reflexion steeds vaker sprake is van 'politieke matchfixing', vanuit het kabinet georganiseerde gelegenheidscoalities. De Eerste Kamer dreigt een duplicaat te worden van de Tweede Kamer, en dat is nooit de bedoeling geweest."

Uit onderzoek van het Montesquieu-instituut blijkt dat de meeste wetsvoorstellen van het VVD/PvdA-kabinet vrijwel blind kunnen rekenen op instemming van D66 (93%), SGP (91%), CDA (91%), CU (90%),50plus (80%) en Groenlinks (79%). Die stemverhoudingen worden doorvertaald naar de Eerste Kamer, die zo druk is met gedogen dat een inhoudelijke toetsing van wetsvoorstellen steeds vaker in duigen valt.

Teunissen heeft als doel zoveel mogelijk stemmen zeker te stellen voor de Partij voor de Dieren. Niet alleen bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, maar ook door leden van Provinciale Staten die geen landelijke partij vertegenwoordigen. Zij hebben met voorkeursstem de mogelijkheid een kandidaat te stemmen die de ambitie heeft buiten gedoogcoalities inhoud te geven aan een inhoudelijke toets van wetten op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Met een grotere Eerste Kamerfractie zal de Partij voor de Dieren meer verandering teweeg kunnen brengen door haar fundamenteel andere werkwijze; de partij neemt geen deel aan gedoogcoalities, maar houdt vast aan haar idealen, gestoeld op duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Partij voor de Dieren kan bovendien met een vergrote Senaatsfractie een doorslaggevende stem vormen, zeker nu er een grote kans bestaat dat het kabinet nog afhankelijker zal worden van wisselende gedoogcoalities.

Christine Teunissen is momenteel fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christine Teunissen, 06-48187342, Christine.Teunissen@eerstekamer.nl

www.christinebijvoorkeur.nl