Initiatievenfonds maakt nieuwe toeristische activiteiten in Maasbedding mogelijk

Provincie Limburg, Rijkswaterstaat en gemeenten rondom de Maasplassen in Midden-Limburg hebben de handen ineen geslagen om toeristische en recreatieve initiatieven in de maasbedding te stimuleren. Daarvoor hebben zij een Initiatievenfonds opgericht. Bedrijven of organisaties in de toeristisch-recreatieve sector kunnen gebruik maken van de daarin beschikbare middelen van in totaal 1,5 miljoen euro om hun plannen te verwezenlijken. De eerste resultaten worden al zichtbaar.

Verschillende initiatiefnemers voor de ontwikkeling van recreatie en natuur in en om de Oolderplas in Roermond kunnen als eerste hun plannen realiseren in het rivierbed van de Maas dankzij het fonds. ,,Natuurbeleving en economische ontwikkeling gaan hand in hand", stelt gedeputeerde Patrick van der Broeck over de toeristische en recreatieve initiatieven bij de Maasplassen. "De nauwe samenwerking tussen verschillende partijen, een nieuwe aanpak voor activiteiten in het winterbed en een financiele voorziening vanuit de regio voor dit soort initiatieven hebben dit mogelijk gemaakt."

Concrete initiatieven

Zo wordt in samenwerking met Stichting Limburgs Landschap onder meer een informatiecentrum in de Maasbedding van de Oolderplas gebouwd. Ook staat een uitzichttoren gepland in de Isabellagreend. Met de plannen van Jan Theunissen van de Oolderhof ontstaan er verder diverse nieuwe horecagelegenheden en een dagstrand. Ook krijgt de surfsport in de Oolderplas de mogelijkheid om verder uit te breiden. Alle initiatieven moeten ervoor zorgen dat een nog aantrekkelijkere plek aan de waterkant ontstaat, waar mensen met of zonder boot kunnen genieten van de rust van water en natuur. Vanuit de verplichtingen in het kader van de Waterwet wordt als `robuuste hoogwatermaatregel' een doorgang gerealiseerd tussen Oolderplas en de Maas. Deze wordt mede bekostigd uit het Initiatievenfonds.

Wethouder Raja Fick (Roermond): "Ik ben blij dat we samen de mogelijkheid hebben gecreeerd om nieuwe initiatieven mogelijk te maken en dat Roermond daar nu als eerste mee aan de slag kan. Dat is een enorme opsteker voor het nog aantrekkelijker maken van het gebied Oolderplas. Dit is het eerste project dat zorgt voor economische dynamiek in ons plassengebied dat uniek is voor Limburg. Ik ben verheugd dat de belemmeringen uit het verleden langzaam maar zeker tot het verleden gaan behoren en dit alles uiteraard binnen het kader van hoogwaterbescherming."

Verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck toont zich verheugd over het feit dat mede dankzij het nieuwe Initiatievenfonds van de Provincie Limburg en de regiogemeenten al nieuwe initiatieven zijn ontstaan om de toeristisch-recreatieve functie van de Maasplassen te versterken. Hij geeft een nadere toelichting op het wettelijk kader waarbinnen de nieuwe activiteiten moeten passen: "Een veilig rivierengebied en de zorg voor droge voeten; dat is waarom de Beleidslijn Grote Rivieren destijds in het leven is geroepen. De beleidslijn is een toetsingskader voor activiteiten in het rivierbed. Deze geeft onder andere de randvoorwaarden aan om zogenaamde niet-riviergebonden (bouw)activiteiten, zoals huizen en horecagelegenheden, in het winterbed van de Maas te mogen realiseren. Daartoe moeten deze activiteiten hun waterstandseffecten compenseren en een nadelig effect voor de lange termijn duurzaam voorkomen via waterstandsverlagende (robuuste) maatregelen. Concreet betekende dit in het verleden voor initiatiefnemers een onneembare horde voor hun plannen."

Initiatievenfonds helpt bij uitvoering plannen

Diederik Timmer, directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat vervolgt: "In 2013 heeft de minister van Infrastructuur en Milieu een kader vastgesteld waardoor de beleidslijn is aangevuld met een rekenregel om tot een transparantere, beter hanteerbare aanpak te komen bij het bepalen van de hoeveelheid rivierverruiming in het kader van artikel 6d van de Waterwet. Voor de Limburgse situatie bleken vooral relatief kleine initiatieven de financiele armslag te missen voor de bekostiging en uitvoering van robuuste maatregelen. Om initiatieven te stimuleren heeft de Provincie als gebiedsregisseur, samen met de regiogemeenten het fonds opgericht. Onze rivierkundige kennis proberen wij optimaal in te zetten om samen met de initiatiefnemers te zoeken naar de meest effectieve compensatiemaatregelen. Voorheen waren er organisatorische problemen die vooral betrekking hadden op het individueel regelen van de vereiste duurzame hoogwatermaatregel. Het bundelen van de krachten via het initiatievenloket doorbreekt dit. Samen wordt het makkelijker om een robuuste hoogwatermaatregel te realiseren."

Met de financiele steun uit het Initiatievenfonds hopen de samenwerkingspartners dat meer initiatieven ter versterking van de toeristisch-recreatieve functie van de Maasplassen gerealiseerd worden. Voor alle initiatiefnemers geldt dat hun plannen blijvend worden getoetst aan het spelregelkader van de Minister van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast blijft de initiatiefnemer zelf verantwoordelijk voor het realiseren van de vereiste maatregelen.

060 Initiatieven Maasbed