Medailles voor "werk dat erkenning verdient"

Nieuwsbericht | 12-03-2015 | 13:15

"Huis en haard achterlaten om anderen te helpen. Werk dat dag en nacht doorgaat, dat je niet in de koude kleren gaat zitten en dat niet ongevaarlijk is. Werk dat erkenning verdient." Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bedankte vanmorgen in Nieuwegein 80 uitgezonden militairen voor hun inzet.

Militairen van alle krijgsmachtdelen ontvingen daar de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij namen deel aan verschillende missies. De militairen werden alleen of met een klein aantal collega's uitgezonden naar: Afrika, het Midden-Oosten, verschillende Europese landen en Azie. "Er wordt een toenemend beroep gedaan op de krijgsmacht", aldus generaal Middendorp die de medailles uitreikte. Volgens hem is de krijgsmacht nog nooit zoveel ingezet als de laatste jaren.

Belangrijk verschil

"Ik zou iedereen graag bij naam willen noemen en alle missies willen toelichten", zei de hoogste militair voor hij aan de uitreiking begon. "Maar dat zou betekenen dat u vanavond laat nog niet thuis bent."

Hij stelde daarom 4 te onderscheiden militairen als voorbeeld voor de anderen. Hij vertelde waar ze hadden gewerkt, onder welke omstandigheden en waarom hun werk waardevol is. "Sommige mensen vragen zich wel eens af wat het nut is van die kleine missies. Wat voegen die nou toe? Ik heb al die missies meerdere malen bezocht en ik kan u verzekeren dat het veel toevoegt. De expertise die wij inbrengen maakt een belangrijk verschil. Het zorgt dat legers in arme en kwetsbare landen hun werk op de juiste manier uitvoeren."