Boeren boos op uitspraken van PvdA

Boeren boos op uitspraken van PvdA

Het CDA van Reest en Wieden is verbolgen over de bewering van de Partij van de Arbeid (PvdA) over de oneerlijke verdeling van de waterschapslasten tussen boeren en burgers. Het CDA beseft dat het verkiezingstijd is en dat partijen blijkbaar alles uit de kast halen om kiezers achter zich te scharen, echter er zijn grenzen aan fatsoen. Dirk Bruins, zelf agrarisch ondernemer en kandidaat-waterschapbestuurder voor Reest en Wieden, vindt dat Marleen Barth onlangs in een Radio 1 uitzending en middels uiting op Facebook echt te ver gaat. “Stevige oneliners lijken te horen bij verkiezingstijd, echter wat de PvdA beweerd doet geen enkel recht aan het werk van boeren en tuinders en de rol die ze vervullen in samenwerking met het waterschap om te streven naar schoon water en droge voeten. ”Senator Barth neemt stelling dat waterschapslasten oneerlijk zijn verdeeld. Zij relateert de kosten van het waterschap aan vierkante meters dat is volstrekt onzinnig. Volgens Barth betalen burgers 94% van de waterschapslasten, terwijl zij 38% van de grond in gebruik hebben. Boeren dragen volgens de partij 6% van de lasten, maar hebben 62% van de grond in gebruik.

“Boeren betalen duizenden euro’s aan waterschapslasten, hun land en sloten fungeren als waterbuffer tijdens hevige regenbuien en ze dragen zelf de kosten voor het schoonhouden van watergangen, ze hebben geïnvesteerd en maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren en in tijden van extreme weersomstandigheden vind berging op landbouwgrond plaats om inwoners te beschermen tegen wateroverlast, ik snap dat boeren zich dan kwaad maken over het feit dat ze door PvdA onterecht weggezet worden als profiteurs.” Wat is dan wel werkelijkheid. Waterschappen maken een verdeling in kosten. Waterschappen heffen belasting voor het watersysteem en de waterzuivering.

Met de watersysteemheffing houdt het waterschap het water in sloten, maar ook in dorpen en steden op peil. Ook de maatregelen om wateroverlast of verdroging te voorkomen worden hiervan betaald. Omdat elke bewoner baat heeft bij droge voeten, sterke dijken, wegen en schoon water betaalt elke inwoner mee aan deze heffing, al betaalt niet iedereen evenveel, er zijn verschillende categorieën. Zo betalen boeren per hectare ruim 20 maal het tarief t.o.v. natuurgronden. De grote hoeveelheid natuur in het gebied van Reest en Wieden die ook om onderhoud en maatregelen vragen, drukken daarmee zwaar op de lasten van Reest en Wieden maar dragen nauwelijks bij aan de betalingen. De feiten op een rijtje:

Voor zuiveren geldt een vast tarief voor bedrijven/huishoudens per vervuilingseenheid; € 60,49

Over de watersysteemheffing het volgende:

- Er geldt een vast tarief per huishouden voor zowel huur- als koopwoningen: € 105,46

- Er geldt een vast tarief gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning of bedrijfspand en dat is 0.0508% van de WOZ waarde

- Watersysteemheffing ongebouwd betalen (boeren) een vast bedrag per hectare van €62,31

- Watersysteemheffing natuur betalen (natuurorganisaties) een vast bedrag per hectare. €2,91

Er zijn dus verschillende categorieën om te zorgen voor een zo eerlijk mogelijke verdeling van de lasten op basis van bebouwing, infrastructuur en grondgebruik die belangrijker zijn voor waterkwaliteit en waterafvoer. Waterschappen zorgen dat we ons veilig kunnen voelen, dat we kunnen genieten van zwemwater of schaatsplezier en dat we ons voedsel kunnen laten groeien, maar ook dat bebouwde gronden, zoals steden en dorpen, die een toenemende mate van watermanagement vragen en ditto kosten met zich meebrengen. Kortom water is van levensbelang en daar dragen boeren ruimschoots aan bij.