Agrifinance biedt goed alternatief voor dalende spaarrente


KAMPEN, 20150312 -- Begin januari 2015 is Agrifinance gestart met financiële bemiddeling tussen agrarische ondernemers en private investeerders. Agrifinance springt hiermee in op een vraag vanuit de markt. Agrarische ondernemers hebben, na een terugtrekkende beweging van de banken, behoefte aan alternatieve financieringsbronnen. Private investeerders zijn op zoek naar een beter rendement op hun vermogen. Via Agrifinance krijgen zij de mogelijkheid hun geld te investeren in een gezonde en duurzame sector waarbij het rendement aanzienlijk hoger is dan op een spaarrekening.

Agrifinance is opgericht in 2014 door Andre Bouwkamp en Bartold van der Waal. Beiden hebben ruime ervaring met de agrarische sector en agrarisch financieren. Voor de activiteiten van Agrifinance is op 19 november 2014 een ontheffing verleend door de AFM welke is geregistreerd onder nummer 19000026. 

Hoe werkt het?
Agrifinance biedt investeringsprojecten aan waar een investeerder geld aan kan lenen. Onder projecten verstaan wij investeringen door agrarische ondernemers in hun bedrijf. Te denken valt aan de aankoop van grond, een machine of andere investeringen. Het risico is per project verschillend. Alle projecten worden door medewerkers van Agrifinance beoordeeld op rendement, vermogen en onderpand. Afhankelijk van de scores op deze onderdelen wordt een project ingedeeld in een risicoclassificatie A t/m D. De rente varieert per project en is hoger naarmate het risico hoger is.

Ondernemers
Een ondernemer met investeringsplannen kan een financieringsaanvraag indienen bij Agrifinance. Om de aanvraag te kunnen beoordelen, vraagt Agrifinance de meest recente jaarcijfers op van de afgelopen 3 jaar. Daarnaast levert de ondernemer een investerings-, exploitatie- en liquiditeitsbegroting aan. Op basis van deze gegevens beoordeelt Agrifinance de haalbaarheid van de financiering en wordt het rentepercentage bepaald. Is de aanvraag in de ogen van Agrifinance haalbaar, dan wordt deze op de website geplaatst zodat geïnteresseerde investeerders hierop kunnen inschrijven.

Investeerders
Investeerders kunnen via de website hun interesse om te investeren in een bepaald project kenbaar maken. De projecten waarop een investeerder kan inschrijven kunnen verschillen qua risico en rendement. Om het risico te spreiden adviseert Agrifinance de inleg te spreiden over meerdere projecten. Een investeerder investeert in de vorm van een lening met een vooraf vastgestelde looptijd en rentepercentage. In de meeste gevallen zal de rente en de aflossing maandelijks aan de investeerder worden betaald. Investeren kan vanaf € 100,--

Risicobeheersing
Agrifinance vindt het van groot belang dat de leningen die tot stand komen tussen geldlener en investeerder passend zijn voor beide partijen. Aan het in kaart brengen en het beheersen van de risico’s die verbonden zijn aan het lenen van geld, besteedt Agrifinance dan ook veel aandacht.  Zo wordt bij aanvang van een financiering een ondernemer die geld wil lenen getoetst bij het BKR en in Google. Op basis van de aangeleverde cijfers van de ondernemer wordt een risicoclassificatie bepaald. Ieder jaar wordt op basis van de meest recente gegevens een review gemaakt. Deze review geeft investeerders inzicht in de ontwikkeling van het risico. Om het risico verder te beheersen, adviseren wij investeerders om hun inleg te spreiden over meerdere projecten. In sommige gevallen is het mogelijk om als investeerder hypotheek te vestigen op het onderpand van de ondernemer. Hiermee wordt het risico verder verlaagd.

Onze medewerkers zijn erop gericht passende financieringen te verstrekken. Dat wil zeggen dat wij willen voorkomen dat er overfinanciering plaatsvindt. Controle en toezicht door de AFM helpen om de kwaliteit van onze dienstverlening te borgen.