‘Wonen met dienstverlening op maat zet de toon’


UTRECHT, 20150312 -- Het aantal particuliere zorginstellingen nam de afgelopen jaren in rap tempo toe. Waar komt deze groei vandaan? TUIM, een adviesorgaan voor zorginstellingen, beantwoordde deze vraag in het boekje Op weg naar het nieuwe zorgen. “Dit boekje brengt met een marktschets, interessante interviews en een nauwkeurige toekomstvoorspelling de particuliere zorgmarkt in kaart”, zegt TUIM-directeur Gerard Thaens.

Op weg naar het nieuwe zorgen is gemaakt in het kader van het 15-jarig bestaan van TUIM. Het boekje is een nuttige informatiebron voor iedereen die zich wil verdiepen in de particuliere zorgmarkt.

Veeleisende consument
Uit de marktschets in het boekje blijkt dat de toename van particuliere initiatieven fors is. ‘In 2012 waren er ongeveer 130 locaties operationeel, eind 2014 zijn dit er al zo’n150”, licht Gerard Thaens toe. “En er zijn op het ogenblik veel locaties in ontwikkeling.” De veeleisendheid van de huidige consument is één van de redenen van deze toename, zo concludeert hij. “Door de hoge eigen bijdragen zijn zorgvragers kritischer en bewuster geworden en willen ze ook ‘boter bij de vis’. Daar komt ook nog bij dat steeds meer publiek geld, waaronder persoonsgebonden budgetten, tegenwoordig via de zorgvrager naar de aanbieder stromen in plaats van andersom.”

Kijkje achter de schermen
En dus kiezen ouderen steeds vaker voor kleinschalige, particuliere woonzorgvormen waar huiselijkheid en oprechte aandacht vaak hoog in het vaandel staan. Vanzelfsprekend geeft het boekje ook een boeiend kijkje achter de schermen van deze woonzorghuizen. Zes bevlogen zorgondernemers vertellen enthousiast over het dagelijkse reilen en zeilen in hun particuliere zorgondernemingen. En over één ding zijn ze het allemaal eens: de zorgsector staat aan de vooravond van een grote verandering.

Volop kansen
Hetzelfde blijkt uit de conclusie van Op weg naar het nieuwe zorgen. Hierin staat dat reguliere zorgvoorzieningen in hun huidige vorm in 2040 wellicht zijn verdampt, terwijl de populatie senioren van nu tot 2040 verdubbelt. Dat contrasteert met elkaar. Tegelijkertijd zal de populariteit van particuliere initiatieven blijven toenemen. Kortom, de zorgmarkt is er één met volop kansen voor bouwers, investeerders en exploitanten van diensten. 





Tuim