Eetkamer van de Wijk brengt Heerlense eetculturen samen


Heerlen, 20150312 -- Met het project Eetkamer van de Wijk trekt stichting HeerlensDNA (i.s.m. M2015 Jaar van de Mijnen) de Heerlense buurten in, op zoek naar de nostalgische mijnverhalen én lievelingsrecepten van bewoners. In een reeks van 11 buurtdiners bij bewoners thuis, in buurthuizen en andere prominente plekken in de wijk zullen deze Heerlenaren worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten, samen te eten en recepten uit te wisselen die voor hun van waarde zijn. Tijdens het jaar van de mijnen staat de Eetkamer van de Wijk stil bij álle inwoners van Heerlen en worden de vele eetculturen uit de mijnstreek met elkaar verbonden.

Op zoek naar recepten
Sinds de mijnbouw leven er veel verschillende culturen en nationaliteiten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. Migranten uit Polen, Turkije, Marokko en vele andere landen maken vandaag de dag nog steeds een groot onderdeel uit van de eetcultuur en identiteit in alle buurten van Heerlen.
Gedurende het unieke project wordt daarom aan alle inwoners van de 11 wijken gevraagd hun lekkerste, leukste of meest bijzondere recept met een mijnverleden in te sturen. De één staat in de buurt bekend om zijn overheerlijke hutspot, de ander weet precies hoe je ambachtelijk couscous of Thaise curry moet bereiden. Uit deze mengelmoes van heerlijke recepten wordt door een professionele chef kok (per buurt) de 3 beste recepten uitgekozen. Al deze recepten worden gebundeld in een uniek Heerlens kookboek. Bewoners kunnen deze recepten insturen via de website www.eetkamervandewijk.nl.
 
Van klad tot kookboek
De in totaal 33 geselecteerde recepten worden gebundeld tot een kookboek dat de vele eetculturen die onze mijnstreek rijk is in beeld brengt. Elk recept heeft een verhaal en daarom worden ook de recepteigenaren op een bijzondere wijze in het kookboek geportretteerd waarbij ze vertellen over hun verleden, hun afkomst en hun eetcultuur. Dit kookboek zal in september 2015 worden gepresenteerd tijdens het Parkstad Culinair festival in het centrum van Heerlen.
 
Buurtdiners
De Eetkamer van de Wijk vindt het belangrijk dat bewoners uit verschillende buurten met elkaar in verbinding komen. Deze wisselwerking komt tot stand middels de kooksessies met de chef kok. Bewoners stemmen via www.eetkamervandewijk.nl uit de selectie van 3 recepten op hun persoonlijke favoriet. Het winnende recept wordt tijdens het buurtdiner door de eigenaar, samen met een top chef van eigen bodem, gekookt in een andere buurt. Een feestelijk maaltijd die zorgt voor een laagdrempelige kennismaking, uitwisseling van verhalen en vooral veel gezelligheid! Alle buurtdiners worden gratis aangeboden, bewoners kunnen zich hiervoor inschrijven via www.eetkamervandewijk.nl.
 





Eetkamer van de Wijk