Ondernemers dupe van dubbele heffing door belastingdienst


DEN HAAG, 20150312 -- Organisator van festivals Ferry Simonis heeft bij het invullen van het online aangifteformulier ‘ontdekt’ dat de belastingdienst bij het staken van de onderneming de bijdrage zorgverzekeringswet twee keer incasseert.

Bij het staken van de onderneming valt de oudedagsreserve onder de stakingswinst en wordt belast voor de inkomstenbelasting. Als de ondernemer echter de vrijgevallen oudedagsreserve omzet in een lijfrente wordt er pas inkomstenbelasting geheven over de uitkeringen van de lijfrente. Hierdoor wordt dubbele heffing voorkomen.

Dat geldt echter niet voor de bijdrage zorgverzekeringswet. Voor de heffing van deze bijdrage wordt uitgegaan van de stakingswinst vóórdat de premie voor de lijfrente met het inkomen wordt verrekend. Over de uitkeringen van de lijfrente wordt echter opnieuw de bijdrage zorgverzekeringswet ingehouden. Dat betekent dat gepensioneerde ondernemers de bijdrage zorgverzekering dubbel betalen.

Een woordvoerder van de belastingdienst bevestigde deze dubbele heffing met de verontschuldiging dat de wet zo in elkaar zit.

Simonis heeft inmiddels ook de commissie financiën van de tweede kamer geïnformeerd.  





Ferry Simonis