Afvalinzameling verandert vanaf 1 oktober


13-03-2015 De afvalinzameling in Veldhoven wordt op enkele onderdelen aangepast. Dat heeft de raad op 24 februari besloten. De nieuwe manier van inzamelen bij laagbouwwoningen gaat in op 1 oktober aanstaande.
Gemeente Veldhoven wil ervoor zorgen dat minder afval naar de verbrandingsovens gaat. Dat kost geld en er gaan waardevolle grondstoffen mee verloren. Vooral verpakkingsafval bevat veel grondstoffen die prima gerecycled en hergebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor GFT en etensresten. De
raad ging op 24 februari akkoord met de nieuwe manier van afval inzamelen.

Veranderingen per 1 oktober

De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

* De gele PMD-zak (de afkorting staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons) vervangt straks de Plastic Heroeszak. Deze PMD-zak is steviger en voorzien van een sluitkoord. Met de PMD-zak verzamelen we niet alleen plastic verpakkingen maar ook metaal (zoals blikjes en schroefdeksels) en
drankkartons. De PMDzak wordt straks elke week opgehaald.
* De groene kliko is bestemd voor inzameling van GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en voor alle etensresten. De groene kliko wordt straks elke week opgehaald (tweewekelijks tijdens de wintermaanden dec t/m feb).
* De grijze kliko blijft het inzamelmiddel voor restafval en wordt straks een keer per vier weken opgehaald. Er komen per wijk inzamelpunten voor luiers en incontinentiemateriaal.

Hoe was het, hoe wordt het

Onderstaand een overzicht per materiaalsoort hoe het was en hoe het gaat worden vanaf 1 oktober 2015.

Materiaal Nu Vanaf 1 oktober
Plastic/verpakkingskunststof Groene kliko (tweewekelijks) Groene kliko (wekelijks)
Metaal/blik/fijn metaal Plastic Hero zak (tweewekelijks) Gele PMD-zak (wekelijks)
Drankkartons Grijze kliko (tweewekelijks) Gele PMD-zak (wekelijks)
Luiers en incontinentiemateriaal Grijze kliko (tweewekelijks) Brengen naar luiercontainer of in grijze kliko (vierweklijks)
Restafval Grijze kliko (tweewekelijks) Grijze kliko (vierwekelijks)

De inzameling van flessenglas, textiel, oud papier/karton, KCA en de materialen die u naar de milieustraat brengt, zoals grof vuil en puin, blijft ongewijzigd.

Informatie voor inwoners

Vanaf augustus informeren we onze inwoners uitgebreid over de veranderingen in de afvalinzameling.