Kwart van automobilisten slaperig achter het stuur


13 maart 2015 , Federatie

Ruim een kwart van de autobestuurders in Nederland zit wel eens slaperig achter het stuur. Toch rijdt bijna 60 procent van hen door als ze slaperig zijn, terwijl uit diverse studies blijkt dat personen met een aantoonbaar verstoorde slaap of slaapgebrek een veel grotere kans lopen om bij een
verkeersongeval betrokken te raken.

De Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek (NSWO) publiceert aan de vooravond van de Nationale Slaapweek (16 tot en met 21 maart 2015) de resultaten van een onderzoek naar de relatie tussen slaap en verkeersveiligheid in Nederland. Hiervoor werden ruim 1500 mensen via een enquete op
internet ondervraagd.

Uit de resultaten blijkt dat een op de tien Nederlandse automobilisten soms zo slaperig achter het stuur zit dat deelname aan het verkeer, ook volgens henzelf, risicovol is. Slechts 43 procent van de Nederlandse automobilisten geeft aan altijd uitgerust te zijn tijdens het autorijden.

Veel Nederlandse bestuurders herkennen van zichzelf de volgende uitingen van slaperigheid in het verkeer:

* Vaker dan normaal knipperen met de ogen (40 procent)
* Dagdromen of een stuk van de weg vergeten (40 procent)
* Moeite om de ogen open te houden (30 procent)
* Geen regelmatige snelheid aanhouden (20 procent)

Maar een derde van de Nederlandse automobilisten laat de auto staan als ze zich te slaperig voelen. Ruim 17 procent geeft aan dat ze toch in de auto stappen ondanks dat ze zich erg slaperig voelen. De overige 50 procent had geen duidelijke reactie hierop.

Doorrijden of stoppen?
Wanneer autobestuurders slaperig worden achter het stuur rijdt bijna 60 procent toch door. Ruim 10 procent doet dit zelfs als ze nog een uur moeten rijden. Bijna een kwart van de Nederlandse bestuurders neemt geen rustpauze zodra ze zich slaperig voelen achter het stuur.

Slaperigheid tegengaan?
Ruim 30 procent van de Nederlanders kan zijn slaperigheid tijdens het autorijden niet goed onderdrukken. Toch vindt bijna 40 procent van de Nederlanders dat slaperigheid wel goed te onderdrukken is. De meest populaire methoden om wakker te blijven zijn:

* Autoraampje open zetten (58 procent)
* Muziek hard aanzetten (49 procent)
* Praten tegen medepassagiers (31 procent)
* Even uitstappen en bewegen (29 procent)

Opvallend genoeg is het drinken van koffie of een energiedrankje minder populair (14 en 5 procent respectievelijk).