Utrechtse parochies doen mee met `24 uur voor de Heer'

Utrechtse parochies doen mee met `24 uur voor de Heer' 3-3-2015

Twee voorbeelden van initiatieven

Dit jaar wordt in de Veertigdagentijd opnieuw wereldwijd het initiatief `24 uur voor de Heer' gehouden. Paus Franciscus heeft vrijdag 13 en zaterdag 14 maart gekozen voor dit etmaal van bezinning. Het thema is `God, rijk aan erbarming' (Ef 2,4). De pastorale teams in het Aartsbisdom Utrecht is verzocht om - waar mogelijk - gehoor te geven aan de oproep van de paus. Hieronder twee voorbeelden van parochies dit (ook) dit jaar werk maken van dit initiatief.

Beschrijving

Parochie Licht van Christus

De Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie benadrukt dat het op deze dagen belangrijk is om kerkgebouwen zoveel mogelijk open te stellen. Gelovigen moeten daarbij de kans krijgen het sacrament van boete en verzoening te ontvangen en er moet gelegenheid zijn tot Eucharistische aanbidding. De parochie Licht van Christus (Vleuten De Meern) organiseert dit jaar opnieuw een `Festival van vergeving'. De kerk was vorig jaar de hele dag open om mensen de kans te geven het sacrament van verzoening te ontvangen. Pastoor Martin Los: "In samenwerking met de zusters SMMP in Vleuten en andere groepen gelovigen hadden wij een programma samengesteld zodat het ook een gebedsdag werd. De priester was de hele dag (09-20 uur) in albe en stola beschikbaar om de biecht te horen, terwijl een groep in de kerk aan het bidden was. Een ad hoc werkgroep is belangrijk, zodat de priester er niet alleen voor staat. En de aanwezigheid van de zusters stimuleerde enorm." Op vaste momenten (morgengebed, middaggebed, avondgebed en completen) klonk het Getijdengebed, daarnaast was er uitstelling van het H. Sacrament afwisselend met Rozenkrans, Rozenkrans van de Goddelijke barmhartigheid en beeldmeditaties. Er was Stille aanbidding, maar er klonken ook aanbiddingsliederen of meditatief orgelspel. "Om 19.00 uur dankten we voor deze dag in de Eucharistieviering, na de Mis kwamen nog mensen biechten. Uiteindelijk ontvingen die dag 26 mensen het Sacrament van verzoening. Iemand vertelde in tranen dat zij al twintig jaar niet meer gebiecht had. Er waren jonge mensen onder de biechtelingen en nieuwe parochianen."

Programma Festival van vergeving `Op weg naar Pasen...'::

Op 13 maart van 19-20.30 uur en op 14 maart van 09 tot 20 uur

Mariakerk De Meern, Pastoor Boelenslaan 11 #festivalvanvergeving

St. Paulusparochie

Ook de St. Paulusparochie geeft gehoor aan de oproep van paus Franciscus. Pastoor De Jong meldt: "De kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming aan het Mariaplein in Beltrum is op vrijdag 13 maart van 19.00 tot 23.00 uur geopend voor stil gebed. Bovendien is die dag de H. Calixtusbasiliek aan de Kerkwal in Groenlo open van 08.30 tot 21.00 uur."

Er zijn verschillende vieringen:

09.00 uur: H. Mis

12.00 uur: Middaggebed en Rozenhoedje

15.00 uur: bidden van de Kruisweg

18.00 uur: bidden en zingen van de vespers (avondgebed)

20.45 uur: bidden van de completen (dagsluiting)

"Tussen de gebedsvieringen is er gelegenheid tot stil gebed bij het uitgestelde Allerheiligste Sacrament en gelegenheid om te biechten," aldus pastoor De Jong.