Dierenbescherming speelt ganzenbord met kandidaat-Statenleden Utrecht

Ganzen, de een vindt ze prachtig, de ander ziet ze als de bezorger van schade en overlast en is ze liever kwijt dan rijk. De provincie beslist over het lot dat de ganzen wacht. Belangrijk dus, met de Provinciale Staten verkiezingen voor de deur, om kandidaat-Statenleden over dit onderwerp te informeren en erachter te komen hoe ze erover denken. Met dit doel speelt de Dierenbescherming op vrijdag 13 maart, tussen 14.30 en 15.45 uur een rondje 'levend ganzenbord' in winkelcentrum Overvecht in Utrecht. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en zo informatie in te winnen die ze kan helpen bij het bepalen van hun stem.

De Dierenbescherming heeft het oud-hollandsche Ganzenbord van zolder gehaald om het ganzenvraagstuk onder de aandacht te brengen. Met een vergrootte versie van het spel doen ze vrijdag winkelcentrum Overvecht aan om daar met kandidaten voor de Provinciale Staten verkiezingen het spel te spelen. Kandidaten van het CDA, de VVD, GroenLinks, de SP en PvdA hebben hun deelname inmiddels toegezegd.

Spelregels

De vakjes met een plaatje hebben een hedendaagse betekenis gekregen. Zo worden ganzen in deze speciale versie onder meer met lasers verjaagd (brug), gevangen om te worden vergast (in de put), is het stoppelveld omgeploegd (doornstruik) en worden ze afgeschoten door jagers (dood). Doel blijft om op nummer 63 uit te komen, daar is een groot rustgebied voor ganzen waar ze het hele jaar ongestoord mogen verblijven.

Standpunten

De kandidaten krijgen gedurende het spel de kans om de standpunten van hun partij over dit onderwerp duidelijk te maken. De eerste keer dat een deelnemer dubbel gooit krijgt hij of zij 1 minuut spreektijd. Daarnaast kunnen de deelnemers hun mening geven met rode of groene kaarten die ze omhoog kunnen houden om aan te geven of ze voor of tegen een bepaalde behandeling van ganzen zijn die in het spel voorkomt. Aanwezigen kunnen zo snel zien hoe de verschillende partijen om willen gaan met het ganzenvraagstuk.

De Dierenbescherming hoopt dat het spel de deelnemers en omstanders meer informatie geeft over het lot van de ganzen in Utrecht. De organisatie rekent erop dat men, bij het opstellen van toekomstig beleid en tijdens het stemmen op verkiezingsdag, een diervriendelijke keuze maakt.