De Nieuwe Universiteit en Rethink UvA roepen op tot demonstratie vrijdag

De Nieuwe Universiteit en Rethink UvA roepen op tot demonstratie vrijdag

Studenten en docenten van de UvA hebben vandaag besloten om vrijdag samen de straat op te gaan. Reden voor het protest is het ondemcratische bestuur van de universiteit. De demonstratie begint om 17:00 bij het Maagdenhuis, voert langs verschillende UvA locaties, en eindigt ook weer bij het bezette bestuursgebouw.

Zo ging de fusie tussen de betafaculteiten van de UvA en de VU in het geheim toch door, zelfs nadat deze onder druk van acties was stopgezet.

Er wordt door studenten en docenten ingezien dat de universiteit steeds meer bestuurd wordt als een bedrijf. Schaalvergroting gaat gepaard met centralisering van de macht bij het bestuur. Het huidige bestuur is geen reflectie van de academische gemeenschap. Zo ontvangt Louise Gunning twee ton per jaar van de UvA, is ze tegelijkertijd Commissaris van de Schiphol Group en heeft hiernaast nog 19 nevenfuncties.

Studenten en docenten willen decentralisatie en een gekozen CvB. Nu wijst het CvB naar Den Haag, en Jet Bussemaker op haar beurt naar Louise Gunning. Een democratisch gekozen bestuur zal niet aan de leiband van Den Haag lopen, maar samen met docenten en studenten opkomen voor de belangen van de wetenschap.

Gunning moet gaan!

Een einde aan onzekere arbeidsomstandigheden!

We willen een gekozen CvB!

Weg met het rendementsdenken!