Koningin Maxima bezoekt geldles tijdens Week van het geld 2015

11 maart 2015

Hare Majesteit Koningin Maxima woont vrijdagochtend 13 maart als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken in `The Edge' in Amsterdam een geldles bij in het kader van de Week van het geld 2015. De les wordt gegeven door medewerkers van accountants- en adviesorganisatie Deloitte aan basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 uit Amsterdam. De les is erop gericht om kinderen goed te leren omgaan met geld. Koningin Maxima wordt vergezeld door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Tijdens de geldles krijgen 130 kinderen een selectie van vragen voorgelegd uit het 'Nationaal Geldexamen'. Dit examen is een initiatief van de Deloitte Fair Chance Foundation in samenwerking met het Nibud en Uitgeverij Zwijsen. Het doel is om kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs goed met geld om te leren gaan. Als een leerling naar het voortgezet onderwijs gaat nemen de uitgaven toe, aldus de initiatiefnemers. Er wordt bijvoorbeeld meer geld uitgegeven in de schoolkantine, aan de kosten van mobiel bellen en uitgaan. Aan de hand van de vragen uit het geldexamen leren kinderen onder meer wat het verschil is tussen lenen en sparen, kunnen zij hun uitgaven plannen, met een kritische blik naar reclames kijken en zijn ze in staat om veilig te betalen met pin en via internet. Koningin Maxima en staatssecretaris Klijnsma volgen een deel van de les. Daarnaast praten zij onder anderen met de leerlingen over hun ervaringen met de geldles.

De Week van het geld 2015 vindt plaats van 9 tot en met 13 maart en is een initiatief van platform Wijzer in geldzaken. Tijdens deze week staat op de basisscholen 'leren omgaan met geld' centraal. Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiele zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. 'Jong geleerd is oud gedaan' volgens het platform. Medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeenten geven ruim 5.000 gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land.

Koningin Maxima vraagt als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken aandacht voor financiele educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiele sector, de overheid, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samen aan het bevorderen van verantwoord financieel gedrag in Nederland. Het platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financien.

RVD, nr. 50