Duinen bedreigd, PvdD voert actie

PERSBERICHT

Duinen bedreigd, PvdD voert actie

Den Haag, 11 maart 2015 - Tweede Kamerlid Esther Ouwehand klimt vrijdag op de barricaden voor de duinen in Noord- en Zuid Holland. Samen met de provinciale lijsttrekkers van de Partij voor de Dieren voert zij op drie locaties actie tegen de schade die aan de duinen wordt toegebracht. In Zuid-Holland maakt ze zich sterk voor het Voornes Duin, dat bedreigd wordt door een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. In Noord-Holland bezoekt zij Vogelenzang, waar de aanleg van de Duinpolderweg ten koste zal gaan van de nabijgelegen duinen. De dag wordt afgesloten in Heemskerk, waar waardevolle duinnatuur zienderogen verdwijnt als gevolg van het grootschalige gifgebruik op de aangrenzende bollenvelden.

Onder het motto “De duinen beschermen jou, bescherm jij de duinen?” zet de Partij voor de Dieren de schijnwerpers op het belang van goede bescherming van de unieke duinnatuur in de kustprovincies. Veel plannen die in Provinciale Staten en de landelijke politiek worden gemaakt zijn funest voor kwetsbaar duin langs de Hollandse kust. Esther Ouwehand zal op iedere actielocatie een korte speech houden om kiezers op te roepen de duinen te laten meewegen bij hun stem op 18 maart. Aansluitend slaat zij steeds symbolisch een protestbord in de grond om de aandacht te vestigen op de specifieke bedreiging voor de duinen ter plaatse.

Voornes Duin - Voor de duinen. Tegen kolencentrales.

In Zuid-Holland bezoekt Esther Ouwehand samen met Statenlijsttrekker Carla van Viegen natuurgebied Voornes Duin. Daar dreigt de komst van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte de natuur, met nu nog de grootste biodiversiteit van Europa, te verstikken met CO2-uitstoot.

Vogelenzang – Voor de duinen. Tegen de Duinpolderweg.

In Noord-Holland bezoekt Ouwehand met PvdD-Statenlijsttrekker Bram van Liere eerst Vogelenzang. Daar gaat de aanleg van de Duinpolderweg, met zijn asfalt en stikstof-uitstoot, ten koste van de duinen.

Heemskerk – Voor de duinen. Tegen landbouwgif.

Ouwehand en Van Liere sluiten de dag af in Heemskerk, waar de waardevolle duinnatuur ernstig lijdt onder het grootschalige gebruik van landbouwgif in de bollenteelt. Met meldpunt Gifklikker voert Ouwehand al een aantal jaren actie tegen natuurschade, milieuvervuiling, gezondheidsrisico’s en bijensterfte ten gevolge van landbouwgif.