Bemanningswissel Team Brunel; over risicos en kansen

Bemanningswissel Team Brunel; over risicos en kansen

Auckland, vrijdag 13 maart - Tot nu toe voer Team Brunel in de Volvo Ocean Race in dezelfde samenstelling. Alle andere teams hebben eerder al te maken gekregen met wisselingen in de bemanning. Team Brunel was voornemens om niets te veranderen, maar kreeg plotseling te maken met de blessure van Laurent Pagès, waardoor het team noodgedwongen op zoek moest naar vervanging. Directeur coaching bij Schouten Global en coach van Team Brunel Anje-Marijcke van Boxtel blikt terug op de gebeurtenissen van deze week:

Leiderschap: snel keuzes durven maken

Het is dinsdagmiddag als Laurent Pagès het nieuws zelf brengt aan het team tijdens de crewmeeting: Door twee gebroken ribben kan hij niet meedoen aan de komende etappe. De zwaarste en mooiste etappe van de Volvo Ocean Race, de koningsetappe. Natuurlijk is hij zwaar teleurgesteld en verdrietig dat hij juist nu moet afstappen. Het team is geschrokken, het komt volkomen onverwacht. Dan de omschakeling, veel tijd om een vervanger te halen is er niet. De Import Race start al op zaterdag, een vervanger moet komen uit Europa. Bouwe Bekking gaat direct in overleg met Laurent, zijn zeilers en Gideon Messink, de campagne directeur om een volwaardige vervanger te vinden voor de etappe naar Itajaí in Brazilië. Zoals het een goede schipper betaamt wordt de knoop door Bouwe Bekking snel doorgehakt en wordt in Dirk de Ridder nog diezelfde nacht een goede vervanger gevonden.

Verandering; risico of kans?

De Ridder is zeer ervaren en wist (o.a.) de Volvo Ocean Race al een keer te winnen. Hij kent de etappe en heeft al veel gevaren met Bouwe Bekking. Zeer belangrijk in deze fase, omdat Team Brunel tot nu toe altijd in dezelfde samenstelling voer. Hij zal vrijdagochtend aankomen in Auckland, om vervolgens gelijk aan de slag te gaan. Voor het teamproces dus een risico, omdat er een relatief onbekend en ongetraind bemanningslid opstapt. Tegelijkertijd is verandering ook altijd een kans. Wat doet een verandering met de teamcultuur?

Teamcultuur duidelijk maken

Met het team bereiden wede samenwerking met Dirk de Ridder voor. Een nieuw bemanningslid kan een frisse start betekenen, na twee teleurstellende vijfde plaatsen. Nu is het zaak om met zijn allen in zeer korte tijd Dirk op te nemen in het team. Door hem snel gewend te laten raken aan de boot en aan de teamcultuur. Door duidelijk af te spreken wat het gezamenlijke doel is, wat ze van elkaar verwachten, hoe ze elkaar aanspreken. En door te onderkennen dat er zeker dingen gaan veranderen. Wanneer we vanuit de stevige teamidentiteit openstaan voor nieuwe perspectieven kan het team alleen maar groeien! Alles om de teamspirit optimaal te maken voor een loodzware, mooie en succesvolle race om Kaap Hoorn. In de eerste week van april, als de boten in Itajaí worden verwacht, zullen we echt zien wat de bemanningswissel met Team Brunel heeft gedaan.