Limburg kiest voor aanpak overgewicht

De aanpak van overgewicht is een maatschappelijke opgave die de provincie faciliteert. Het gaat om bewustwording, het creeren van prikkels en wegnemen van verleidingen in de leefomgeving van mensen.

Dat zei gedeputeerde Peter van Dijk van Zorg en Welzijn deze week op de conferentie Limburg op Gezond Gewicht in Brunssum. Ruim 150 vertegenwoordigers uit het regionale en lokale bestuur, bedrijfsleven en onderwijs spraken tijdens deze conferentie over succesvolle strategieen in de aanpak van overgewicht, en wisselden kennis en ervaringen uit.

Een van de sprekers was Paul Rosenmoeller, landelijk JOGG-ambassadeur. ,,Het is veel moeilijker aangeleerd gedrag af te leren dan om gelijk goed gedrag zo vroeg mogelijk aan te leren," zei Rosenmoeller

De conferentie werd gehouden als vervolg op het Aanvalsplan Overgewicht, dat medio vorig jaar door Van Dijk werd gelanceerd. Dat plan is opgezet omdat er een urgentie is; eenderde van de Limburgers is te zwaar en gaat daar onder gebukt. Er zijn in Limburg relatief veel mensen met suikerziekte of hartaandoeningen. Ook gaan Limburgers gemiddeld jaren eerder dood dan de rest van Nederland.

Het Aanvalsplan Overgewicht richt zich met name op de jeugd waarbij een grote rol is weggelegd voor de 33 Limburgse gemeenten. Zij kunnen via het bewezen programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) het aanvalsplan uitvoeren samen met kinderen, ouders, GGD, huisartsen, sportclubs en supermarkten. De Provincie heeft vorig jaar een miljoen euro uitgetrokken om het JOGG-aanpak te stimuleren.

Daarnaast participeert de Provincie samen met de Universiteit Maastricht en de stichting Movare in het project De Gezonde School, dat komend schooljaar in een aantal scholen in Parkstad van start gaat en eveneens mede gericht is op het voorkomen van overgewicht. De provincie steekt EUR 7,8 miljoen in dit nieuwe schoolconcept.

Een van de gemeenten die in een vroeg stadium de JOGG-aanpak omarmde, is Brunssum, dat gastheer was voor de conferentie. Wethouder Thomas Gelissen gaf tijdens de conferentie een toelichting op het lokale JOGG-project `Brunssum in actie'. Dit project voor de 2.300 leerlingen van het Brunssumse basisonderwijs biedt een mix van voorlichting (`hoe leef, beweeg en eet je gezond') en leuke bewegingsactiviteiten.