Maastrichtse studenten melden zich massaal als vrijwilliger AZC

Persbericht 13 maart 2015

Maar liefst 130 studenten van de Universiteit Maastricht hebben aangegeven zich te willen inzetten voor bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) in Maastricht. De studenten hebben zich aangemeld als vrijwilliger of buddy, of ze hebben zelf ideeen voor activiteiten of nieuwe initiatieven. In Maastricht worden momenteel 600 vluchtelingen opgevangen, voornamelijk uit Syrie. Ze krijgen onderdak, kleding en eten, maar hun levens zijn vaak zo ontworteld dat alle hulp welkom is. Arie de Fijter, studentenpastor en initiatiefnemer: "De belangstelling onder studenten overtreft alle verwachtingen."

Het idee voor het project kwam van Arie de Fijter, studentenpastor bij de Universiteit Maastricht, "maar het is meteen met veel enthousiasme overgenomen door studenten", legt De Fijter uit, "ondermeer van het Student & Society Initiative (een werkgroep om de studenten en niet-studenten dichter tot elkaar te brengen) en het studentenpastoraat The Innbetween. Ook bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers werd meteen positief gereageerd. Afgelopen week hebben we gezamenlijk een eerste informatiebijeenkomst georganiseerd waarbij tussen de 180 en 190 studenten aanwezig waren. Veel studenten hebben zich ter plekke al aangemeld als vrijwilliger, en ook via de website komen er nog steeds aanmeldingen binnen. Echt fantastisch dat zoveel studenten zich hiervoor willen inzetten."

De studentenpastor is blij dat het project een schot in de roos is. "Veel studenten willen naast hun studie graag iets bijdragen aan de maatschappij. Voor buitenlandse studenten is er vaak een taalbarriere, maar dat is hierbij geen probleem. Bovendien kunnen ze echt iets betekenen voor deze mensen die veel hebben meegemaakt, en nog meemaken. Buitenlandse studenten zijn zelf ook als nieuwkomer in Maastricht gekomen. Vanuit hun eigen ervaring kunnen ze vluchtelingen op weg helpen, maar ook gewoon luisteren of samen iets ondernemen. De eerste activiteit staat al gepland, een film en discussieavond waar studenten en vluchtelingen aan deelnemen op donderdag 19 maart", aldus Arie de Fijter.

Meer informatie over het project is te vinden op https://www.facebook.com/refugeeprojectmaastricht