Nederlanders en Duitser in gesprek over de kansen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt

Euregio's willen economische kansen beter benutten

Quelle:

Christian van der Meij

GRONAU/ENSCHEDE/ULFT, 13 maart 2015 - Ongeveer 220 Nederlandse en Duitse politieke en ambtelijke vertegenwoordigers kwamen vandaag in Ulft bijeen ter gelegenheid van de conferentie "Taal - Advies - Werk". De conferentie was georganiseerd door de vier euregio's langs de Nederlands-Duitse grens om de resultaten van het INTERREG IV A-project "GROS Impuls A&O", bedoeld om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt te bevorderen, te presenteren.

In het kader van het project zijn maatregelen uitgewerkt om de onderwijs- en arbeidsmarktmobiliteit in het grensgebied te stimuleren zodat het economische potentieel van het grensgebied beter wordt benut. Thema's, die aan de orde kwamen, waren onder meer de opname van onderwijs in de buurtaal in de lesplannen, wederzijdse erkenning van vakdiploma's en adviesverlening aan grenspendelaars.

Bevordering beheersing buurtaal

Zo gaven de projectpartners opdracht aan de Talenacademie Nederland een onderzoek uit te voeren naar bevordering van onderwijs in de buurtaal. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het scholen vaak ontbreekt aan geschikt lesmateriaal. Er zou daarom meer bekendheid moeten worden gegeven aan het beschikbare materiaal zoals de digitale leeromgeving "Elena". Daarnaast zou het via het verlenen van het predicaat "Euregioschool" mogelijk moeten worden basisscholen in het grensgebied aan te sporen buurtaalonderwijs op te nemen in het lesplan, bijvoorbeeld via het aangaan van partnerschappen. Het onderwijs in de buurtaal in het voortgezet onderwijs dient hierop aan te sluiten.

Grensbrede adviesverlening aan grenspendelaars

Alle euregio's in het Nederlandse, Duitse en Belgische grensgebied hebben in het kader van het project afgesproken het adviesaanbod voor grenspendelaars zichtbaarder te maken. Daartoe zullen alle advieskantoren in de toekomst gebruik maken van een gezamenlijke naam: "Grensinfopunt". Onderdeel van de internationale strategie voor de merkontwikkeling is, behalve een gemeenschappelijk logo, ook eenvormigheid in de presentatie op internet. Tijdens de conferentie ondertekende EUREGIO-voorzitter Rob Welten samen met de voorzitters van de andere euregio's een intentieverklaring om dit plan te realiseren.

Grenspendelaarsstatistiek

De euregio's hebben verder nadrukkelijk de publicatie van betrouwbare gegevens over de grenspendelaarsstromen tussen Duitsland en Nederland bepleit. Tot nu toe was er geen cooerdinerende instantie die een statistiek voor het gehele grensgebied kon leveren. Er zijn daarom gesprekken gevoerd met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan Nederlandse zijde en de Landesaemter fuer Statistik van de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Het Nederlandse CBS en de tegenhanger uit Nordrhein-Westfalen hebben toegezegd dat zij de gegevens in de komende maanden zullen verzamelen. Zij hopen de eerste cijfers begin september te kunnen publiceren. "Ervaringen uit andere grensgebieden tonen aan dat ondersteuning door de nationale overheidsinstanties onmisbaar is", aldus mevrouw Dr. Elisabeth Schwenzow, directeur-bestuurder van de EUREGIO. De bedoeling is dat de publicatie in een volgende fase wordt uitgebreid met cijfers uit Niedersachsen.

De projectresultaten zijn ter afsluiting van de conferentie besproken in een paneldiscussie waaraan werd deelgenomen door mevrouw Dr. Angelica Schwall-Dueren (Ministerin fuer Bundesangelegenheiten, Europa und Medien van de deelstaat Nordrhein-Westfalen), de heer Ton Lansink (consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Duesseldorf) en de heer Bert van Delden (plaatsvervangend directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Alle deelnemers waren het erover eens dat het leren van de buurtaal en sociaal-culturele ontmoetingen de basis zijn voor de economische groei van de grensregios.