Vervelende eigenschap of juist bewijs van liefde


Hoeveel jaloezie kan een relatie hebben?

AMSTERDAM, 20150313 -- Vertrouwen én vrijheid zijn belangrijk voor singles, zo blijkt uit een enquête van datingsite PARSHIP onder leden. Voor bijna de helft is jaloezie niet echt een probleem. Contact met de ex is wél een no-go.

Uit een enquête onder leden van datingsite PARSHIP blijkt dat bijna de helft van de singles heel ontspannen is als het gaat om jaloezie. Ruim 45% zegt jaloezie geen groot probleem te vinden in een relatie. Zowel mannen als vrouwen vertrouwen hun partner en gunnen hem/haar de nodige vrijheid. Die ontspannen visie groeit met de jaren, zo blijkt: terwijl 32% van de jongeren (18-29 jarigen) geen probleem ziet, is dat aanzienlijk hoger bij de ouderen. Van de 60-69 jarigen ziet zelfs 57% geen kwaad in vrijheid in relaties.

Eerdere relaties hoofdoorzaak jaloezie
De dames en heren zijn het wel eens over het feit dat de ontspannen vrijheid in relaties beperkingen kent. Bij 43% gaan wel alarmbellen af als er contact met een ex is. Veel minder ergernis ontstaat bij veelvuldig contact met familie (2%) of met vrienden (4%). Ook als werk veel tijd opslokt, worden daar maar weinig partners jaloers van (2%).

 Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts 7% van de respondenten jaloezie ziet als ultiem bewijs van liefde. Sterker nog: een jaloerse partner is voor 17% zelfs een reden tot ergernis. Zij denken dat het gebrek aan vertrouwen vroeg of laat de relatie opbreekt.

Toch kan een beetje jaloezie geen kwaad: zeker 72% zegt het wel charmant te vinden als het hun partner niet geheel koud laat wat zij doen. Een snufje jaloezie is wel schattig, zolang het niet tot grote drama’s leidt. 

 De resultaten in een oogopslag



 Vraag: een relatie heb je met z’n tweeën. Maar wat als jij niet op de eerste plaats komt? Wekt dat jaloezie? Met wie ben jij best bereid je partner te delen?

 - Ik ben daarin vrij ontspannen – in een relatie vertrouw ik mijn partner volledig. (Totaal 45%, vrouwen 45%, mannen 46%)

- Voorbije relaties zijn mij een doorn in het oog. Contact met zijn/haar ex is uit den boze. (Totaal 43%, vrouwen 42%, mannen 43%)

- Voor mij kunnen de vrienden van mijn partner een bron van ergernis zijn. Vrienden zijn allemaal goed en wel, maar te veel tijd met hen doorbrengen vind ik vervelend - immers, ik wil zijn/haar nummer 1 zijn. (Totaal 4%, 5% vrouwen, mannen 3%)

- Zijn/haar beste vriend/ vriendin. Als die twee zich voortdurend met elkaar bezighouden, knaagt dat aan me. (Totaal 4%, 3% vrouwen, mannen 5%)

- Als hij/zij meer tijd besteedt aan zijn/haar baan, gaan er alarmbellen bij mij af. (Totaal 2%, 2% vrouwen, mannen 2%)

- Ik word nerveus als mijn partner veel tijd doorbrengt met familie. Dan voel ik mij een buitenstaander. (Totaal 2%, 3% vrouwen, mannen 1%)

n = 1988


Vraag: Jaloezie laat zich moeilijk sturen. Maar hoe kijk jij tegen jaloezie aan? Is het in jouw ogen een liefdeskiller of juist een ultiem gebaar van liefde?

- Ik vind het best schattig als mijn partner een beetje jaloers is. Het is juist lief dat het hem/haar wel wat kan schelen wat ik zoal doe. Zolang dit maar niet tot dramatische scènes leidt. (Totaal 72%, vrouwen 72%, mannen 71%)

- Jaloezie is een echte no-go voor mij. Een gebrek aan vertrouwen is vroeg of laat het einde van de relatie (Totaal 17%, vrouwen 19%, mannen 14%)

- Jaloezie is voor mij een bewijs van liefde: het toont hoe belangrijk ik ben voor de ander. Als mijn partner niet jaloers zou zijn, maak ik me zorgen.(Totaal 7%, 5% vrouwen, 10% mannen)

- Ik weet het niet. (Totaal 4%, 4% vrouwen, mannen 5%)

n = 1988

Over PARSHIP
Met een succesratio van 38%, een persoonlijkheidstest en website met datingtips en -adviezen is PARSHIP dé matchmaker en datingsite voor hoger opgeleiden in Nederland. Volg ons ook op Twitter en Facebook.