Woningcorporaties willen renoveren naar Nul-op-de-meter

13 maart 2015 - Woningcorporaties SBBS uit Soest en Goed Wonen uit Benschop gaan samen met VolkerWessels en de provincie Utrecht verder met hun onderzoek naar het renoveren van huurwoningen naar Nul-op-de-meter. Hiervoor wordt een intentieverklaring getekend om de komende maanden tot afspraken te komen om werkelijk de renovatie naar Nul-op-de-meter te starten. Dat gebeurt tijdens een feestelijk moment op vrijdag 13 maart van 10 uur tot 10.30 uur in Soest (Seniorencomplex Honsbergen, Wiardi Beckmanstraat 475). Gedeputeerde Ralph de Vries zet dan zijn handtekening onder de verklaring, samen met de vertegenwoordigers van de andere partijen. Wethouder Yvonne Kemmerling van de Gemeente Soest, die al de nodige ervaring op heeft gedaan met Nul-Op-de-Meter in Soesterberg en zeer geinteresseerd is in dit nieuwe project, zal hierbij aanwezig zijn.

Nul-op-de-meter-woningen zijn zo goed geisoleerd en voorzien van moderne installaties en zonnepanelen, dat de benodigde energie (voor verwarming, warm tapwater en huishoudelijk gebruik) zelf opgewekt wordt. Geen energiekosten meer dus! Huurders betalen in plaats daarvan een `energieprestatievergoeding' aan de woningcorporatie. Voor gelijkblijvende woonlasten dus een gemoderniseerde woning!

De regio Utrecht wil in 2020 minimaal 50.000 Nul-op-de-meter woningen hebben. De provincie Utrecht ondersteunt deze ambitie, onder andere door inzet van adviseurs (de zogenaamde wasstraat duurzaamheid). Woningcorporaties SBBS en Goed Wonen zijn positief over het Nul-op-de-meter-concept en eerste verkenningen met deze adviseurs hebben laten zien dat het een haalbare businesscase is. De komende maanden worden de gesprekken tussen de beide woningcorporaties en VolkerWessels voortgezet onder begeleiding van de adviseurs van de wasstraat duurzaamheid van de provincie. Ralph de Vries, portefeuillehouder Wonen, is blij met deze koplopers in de provincie Utrecht!

Koplopers

Beide woningcorporaties lopen voorop. Beide projecten betreffen woningen waarvoor de concepten nog niet uitontwikkeld zijn. Landelijk is namelijk begonnen met eengezinswoningen gebouwd tussen 1950 en 1980. Deze woningen hebben de hoogste energierekeningen en hebben voldoende dakoppervlak voor zonnepanelen. SBBS onderzoekt echter, samen met VolkerWessels wat de mogelijkheden zijn voor een 9-hoog-flat met 225 appartementen. Goed Wonen heeft acht `beneden/bovenwoningen' die zij wil aanpakken. Ook een extra uitdaging in verband met betonnen galerij en balkons die koudebruggen vormen.

Communities of Practice

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) voert in opdracht van de provincie Utrecht, samen met programma Energiesprong van Platform31 en provincie Utrecht, het project uit `Van Stroomversnelling tot Waterval'. Naast de twee casussen die hieruit voortkomen, organiseert de NMU tal van bijeenkomsten voor woningcorporaties, gemeenten en bewoners (huurders, energiecooeperaties) over dit onderwerp. Thema's voor woningcorporaties zijn bijvoorbeeld: de businesscase, bezoek voorbeeldwoningen, communicatie met huurders. Voor gemeenten gaat het over lokaal beleid, vergunningen, welstand en het begeleiden van bewoners die een Nul-op-de-meter renovatie willen.