Mergellandroute in Eijsden-Margraten veiliger dankzij bijdrage Provincie

Op vrijdag 13 maart is het startsein gegeven voor het project `Verbeteren verkeersveiligheid Mergellandroute' door de officiele onthulling van het eerste projectbord ter hoogte van de komgrens nabij Herkenrade. In hoofdlijnen komt het erop neer dat gescheiden fietspaden worden aangelegd buiten de bebouwde kom. De verbeteringen zullen de veiligheid van fietsers, zoals schoolgaande jeugd van en naar Maastricht verhogen.

De totale investeringskosten voor de verbetering van de verkeersveiligheidssituatie op de Mergellandroute (N593) in de gemeente Eijsden-Margraten bedragen 4 miljoen euro, waarvan de Provincie Limburg een subsidiebedrag ter hoogte van 1,3 miljoen euro voor haar rekening neemt. De overige bijdrage van 2,7 miljoen euro wordt door de gemeente zelf gefinancierd.

In de jaren '70 heeft de Provincie Limburg de Mergellandroute aangelegd met gelden van de Rijksoverheid. De Mergellandroute was een van de compensatieprojecten voortvloeiend uit de sluiting van de mijnen. De route voorzag in de ontsluiting van het tot dan toe ontoegankelijke Zuid-Limburg. Daardoor ontstond niet alleen een toeristisch-recreatieve ontsluitingsweg, maar ook een route waar het economische verkeer haar weg vond en ruimte werd geboden aan het woon-werkverkeer.

De N593, beter bekend als de Mergellandroute, heeft dan ook een bovenlokale functie gekregen voor de afwikkeling van de verkeerstromen in het Heuvelland. Echter, het weggedeelte Gronsveld-Hoogcruts onderscheidt zich in negatieve zin ten opzichte van de rest van de Mergellandroute als een rechte baan met een breed wegdek, waar gemotoriseerd verkeer hoge snelheden kan ontwikkelen. Hierdoor ontstaan ernstige conflictsituaties met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals met name de fietser. Gedeputeerde Erik Koppe (Verkeersveiligheid) laat weten: "Het verbeteren van situatie op de Mergellandroute draagt bij aan ons streven Maak van de Nul een Punt (#Mvd01.). De belangrijkste boodschap is het verbeteren van de verkeersveiligheid, de weggebruiker bewust maken van zijn eigen verantwoordelijkheid in het verkeer en dat we met vereende krachten gezamenlijk moeten toewerken naar nul verkeersslachtoffers."

Foto: met dank aan Ralph Sluymans. Wethouder Armand Opreij (Verkeer) samen met gedeputeerde Erik Koppe (Provinciale Wegen / Verkeersveiligheid)

20150313 Onthulling bouwbord Mergellandroute - Ralph Sluysmans