Monsanto Zuid-Afrika is ingenomen met verwerping van klacht over lokale radioadvertenties door Advertising Standards Authority

Monsanto Zuid-Afrika is ingenomen met verwerping van klacht over lokale radioadvertenties door Advertising Standards Authority

JOHANNESBURG - (Business Wire)

In 2014 gaf de Advertising Standards Authority (ASA) van Zuid-Afrika Monsanto de opdracht om een advertentie uit de lucht te halen die werd uitgezonden op Radio 702 in augustus 2013, waarin Monsanto verwees naar de voordelen van genetisch gemodificeerde (GM) gewassen.

De radioadvertentie luidde als volgt: "Dankzij biotechnologie en genetisch gemodificeerde gewassen kunnen we meer voedsel produceren op duurzame wijze, terwijl we tegelijkertijd minder grondstoffen gebruiken; zorgen voor een gezonder milieu door minder pesticiden in te zetten; de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de gewasopbrengsten aanzienlijk verhogen."

Monsanto reageerde op de klacht die in augustus 2013 bij de ASA gedaan was door een lid van het publiek met diverse links om onze opmerkingen in de advertentie te onderbouwen. In maart 2014 deed de Advertising Standards Authority van Zuid-Afrika (ASA) een negatieve uitspraak door aan te voeren dat een aantal beweringen in de advertentie niet gestaafd waren en derhalve in strijd met artikel 4.1 van deel II van de Reclame Code. De ASA gaf in haar uitspraak aan dat de volgende beweringen niet voldoende door Monsanto onderbouwd waren:

* Genetisch gemodificeerde gewassen "...stellen ons in staat om meer voedsel te produceren op duurzame wijze, terwijl we tegelijkertijd minder grondstoffen gebruiken...."

* Genetisch gemodificeerde gewassen "...zorgen voor een gezonder milieu door minder pesticiden in te zetten..."

* Genetisch gemodificeerde gewassen "...verminderen de uitstoot van broeikasgassen..."

* Genetisch gemodificeerde gewassen "...verhogen de gewasopbrengsten aanzienlijk...."

Monsanto besloot om een beroep te doen op artikel 4.1.7 van de Reclame Code in Zuid-Afrika en onze beweringen verder te onderbouwen door aanvullende materialen te verstrekken aan de ASA. Na bestudering van het extra ontvangen materiaal verwierp de ASA de klachten.

Kobus Steenekamp, Business Lead Monsanto Zuid-Afrika, is verheugd over de beslissing van de ASA. "We hebben altijd geloofd dat er wereldwijd voldoende onafhankelijke studies en getuigenissen van boeren zijn om de voordelen van het gebruik van biotech-gewassen aan te tonen," verklaarde hij.

Biotech-gewassen behoren tot de meest uitvoerig geteste en gereguleerde voedings- en vezelproducten die ooit ontwikkeld zijn. Alle momenteel voor wereldwijde commercialisering goedgekeurde biotech-gewassen zijn grondig geevalueerd door wetenschappelijke en regelgevende instanties over de hele wereld voor levensmiddelen, diervoeders en milieuveiligheid volgens internationaal overeengekomen richtsnoeren en beginselen. Er is een enorme hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat onze productveiligheid ondersteunt en we bekijken voortdurend nieuwe informatie en studies over onze producten, net zoals de regelgevende instanties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de mens en het milieu over de hele wereld.

Over Monsanto Company

Monsanto wil een brede waaier aan oplossingen aanbieden om onze groeiende wereld te helpen voeden. We produceren de meest diverse zaden, varierend van groenten en fruit tot belangrijke gewassen zoals mais, sojabonen en katoen, die landbouwers helpen overvloedige en voedzame voedingsmiddelen te produceren. We zoeken voortdurend naar duurzame oplossingen in de landbouw die boeren helpen natuurlijke grondstoffen te beschermen, gebruik te maken van gegevens om hun landbouwtechnieken te verbeteren, water en andere belangrijke grondstoffen efficienter in te zetten en hun gewassen te beschermen tegen plagen en ziektes. Via programma's en partnerschappen werken we samen met boeren, onderzoekers, non-profit organisaties, universiteiten en anderen om bij te dragen tot de aanpak van enkele van de grootste uitdagingen van de wereld. Voor meer informatie over Monsanto, onze doelstellingen en onze meer dan 20.000 toegewijde medewerkers kunt u terecht op: discover.monsanto.com en monsanto.com . Volg ons bedrijf op Twitter(R) via twitter.com/MonsantoCo , op de bedrijfsblog Beyond the Rows(R) op monsantoblog.com of schrijf u in voor onze News Release RSS Feed .

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is. Zie het origineel.

Monsanto Zuid-Afrika

Communication Manager

Magda du Toit, 27 11 790 8254

Mobiel: 27 82 388 0187

Fax kantoor: 27 11 790 8362