Instructiebijeenkomst Erkend Deskundige Energielabel Woningbouw

Op 16 maart en 20 april 2015 vinden er weer instructiebijeenkomsten plaats voor professionals die erkend deskundige energielabel woningbouw willen worden volgens de nieuwe systematiek van het energielabel voor woningen, die op 1 januari 2015 van kracht is.

In de nieuwe systematiek ontvangen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel, dat zij zelf moeten omzetten in een definitief label als zij hun woning willen verkopen of verhuren. Dit gebeurt via de webapplicatie www.energielabelvoorwoningen.nl waarin de woningeigenaar zelf gegevens aanlevert over zijn woning, bijvoorbeeld over isolatie, verwarming en glas. De erkend deskundige checkt deze gegevens en valideert de bewijsstukken in de webapplicatie van RVO.nl. Vervolgens ontvangt de woningeigenaar het definitieve energielabel van RVO.nl.

De rol van de erkend deskundige

De erkend deskundige energielabel woningbouw komt in beeld als de woningeigenaar het energielabel wil registreren. De woningeigenaar selecteert een erkend deskundige en stelt de benodigde (en door het systeem aangegeven) bewijslast ter beschikking. In principe controleert de erkend deskundige de aangeleverde bewijsstukken op afstand, via de webapplicatie. Alleen als de woningeigenaar hulp wil bij het aanpassen van de woningkenmerken of bij het verzamelen van de bewijsstukken kan de rol van de erkend deskundige groter zijn.

Per jaar vinden er ongeveer 120.000 verkooptransacties van woningen plaats. Per situatie kan de tijd die gemoeid is met het beoordelen van bewijzen fluctueren. De verwachting is dat de kosten voor de woningeigenaar een paar tientjes bedragen.

Voor wie?

Deze bijeenkomsten zijn voor EPA-opnemers en EPA-adviseurs die een bewijs van vakbekwaamheid hebben (conform BRL 9500-01) en erkend deskundige energielabel woningbouw willen worden.

Ook niet-EPA-gediplomeerden komen in aanmerking, indien zij examen doen voor erkend deskundige energielabel woningbouw en een bewijs van vakbekwaamheid overleggen. Het examenbureau voor de vastgoedbranche SVMNIVO is de eerste die examens afneemt. De geexamineerden kunnen zich via dit exameninstituut aanmelden voor de instructiebijeenkomst van RVO.nl. Zij hoeven zich dus niet apart aan te melden via het aanmeldformulier.

De instructie van RVO.nl is voor beide groepen verplicht om erkend deskundige energielabel woningbouw te worden.

Programma

Tijdens de instructie, die circa 2,5 uur duurt, leert u werken met de webapplicatie en krijgt u een korte toelichting op de nieuwe methodiek op basis van het NEN 7120 Nader Voorschrift. Ook dient u tijdens de instructie een overeenkomst voor de toegang tot de webtool te ondertekenen. Na afloop van de instructie krijgt u de overeenkomst en een bewijs van deelname uitgereikt.

Wanneer?

De volgende instructiebijeenkomsten vinden plaats op:

* maandag 16 maart: 9.30 - 12.00 uur (deadline aanmelden 12 maart) * maandag 20 april 9.30 - 12.00 uur (deadline aanmelden 16 maart)

Vragen?

Neem contact op met klantcontact bij RVO.nl, via www.rvo.nl/contactformulier (kies onderwerp: Innovatief en Duurzaam Ondernemen, en zet in de eerste regel: instructie erkend deskundige) of telefoonnummer (088) 042 42 42.

Energiebesparing woningen

Energiebesparing in woningen en gebouwen loont! Of het nu gaat om laagdrempelige maatregelen, energieneutraal bouwen, of toepassen van duurzame energietechnieken op kantoren en in woningen. Daarom stimuleert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties duurzaam bouwen. De overheid ondersteunt burgers, bouwbedrijfsleven en gemeenten onder andere met subsidies voor duurzame energie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen.