Verduurzaming particuliere woningen

Op maandag 16 maart bezocht gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting) samen met wethouder Wim van den Beucken van Venlo een van de zeven pilotprojecten in het kader van het project verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Doel is om de particuliere woningbezitter zoveel mogelijk te ontzorgen op het gebied van duurzaamheid. Op dit moment worden bij de eerste woningen binnen dit project in Venlo fysieke maatregelen aan de woning getroffen (isolatie van de woning). Daarmee is het begin van de 200 te verduurzamen particuliere woningen in Venlo een feit.

Tijdens dit bezoek werd ook een nieuwe recensietool gelanceerd. Dit is een module waarbij regionale bedrijven reviews kunnen ontvangen van regionale klanten via www.energieloketvenlo.nl

Verduurzaming van de woningvoorraad levert een bijdrage aan een goed vestigings- en leefklimaat in Limburg door verbetering van de toekomstbestendigheid van de woningvoorraad. Verduurzaming van de woningvoorraad bevordert zo de aantrekkelijkheid van Limburg als regio om in te wonen en te werken. Tevens wordt werkgelegenheid en innovatie in de bouw- en installatiebranche bevorderd.

De Provincie streeft naar het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in Limburg (zowel huur- als koopwoningen) met als doel:

het verminderen van de energierekening en het verlagen van de woonlasten; energiebesparing / duurzame opwekking van energie; het verbeteren van de kwaliteit van woningen en het wooncomfort.

Gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting): "Om particuliere woningbezitters te faciliteren bij het verduurzamen van hun woning heeft de Provincie extra geld ingezet voor duurzaamheidsleningen."

Kostenneutraal

De duurzaamheidslening, die bedoeld is voor woningeigenaren en huurders van particuliere verhuurders, is financieel aantrekkelijk omdat het een laagrentende lening betreft. De rente ligt ongeveer drie procentpunt lager dan de gangbare rentetarieven. Met de duurzaamheidslening kunnen zowel

energiebesparende maatregelen -zoals het aanbrengen van isolerende maatregelen aan het dak, vloer of muren, energieopwekkende maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen - worden getroffen. De lening is kostenneutraal. Dit wil zeggen dat met de uitgespaarde energiekosten in het algemeen de

aflossing en de rente van de lening wordt betaald. De lening heeft een looptijd van tien jaar bij bedragen tot EUR 7.500,- en een looptijd van vijftien jaar bij bedragen tot EUR 25.000,-.

Interesse gewekt?

Particuliere woningbezitters die interesse hebben in een duurzaamheidslening kunnen hierover meer informatie vinden op www.limburg.nl/lef (zie: duurzaamheidsleningen). Hier staan ook de voorwaarden die gesteld worden om te kunnen deelnemen.MVB20150316-0057IC

Vlnr: Wethouder Wim van den Beucken (Venlo), gedeputeerde Erik Koppe, Esther Temme (Provincie Limburg), ambtenaar gemeente Venlo en de huiseigenaar Dennis Schouwenberg.

Gemeente Venlo is een van de zeven gemeenten die meedoet in de pilot `Verduurzamen bestaande woningvoorraad, ontzorging particuliere woningbezitter' van de Provincie Limburg.