Groen licht voor restauratie Hoeve Klinkenberg in Meerssen

De Provincie Limburg gaat ervoor zorgen dat de eerder verleende subsidie (ad EUR 500.000) voor het restaureren van Hoeve Klinkenberg in Rothem (gemeente Meerssen) behouden blijft, omdat de initiatiefnemers/eigenaars van de hoeve een lening van het Nationaal Restauratiefonds gekregen hebben.

Daarmee kan, na de besluitvorming bij de gemeente Meerssen over hun bijdrage van 100.000 euro, de restauratie na een aantal jaren van onzekerheid en hard werken eindelijk van start.

Behoud van het rijksmonument

De hoeve is een rijksmonument en is vooral bijzonder door de samenstelling van verschillende aan elkaar geschakelde bouwdelen. Een van de bouwdelen bevat de traditionele Maasland bouwstijl met zogenaamde speklagen van zandsteen. De restauratie betreft voor het grootste deel een reconstructie;

een demontage van alle onderdelen. Na de reconstructie wordt bekeken of het monument de status van rijksmonument kan behouden.

Herbestemming

Voor de restauratie en herbestemming is door de gemeente Meerssen in 2013 een omgevingsvergunning afgegeven. Hierin staat dat op deze locatie vakantieappartementen gerealiseerd mogen worden. De hoeve ligt in een waterwingebied. Hiermee is rekening gehouden in de omgevingsvergunning.

De initiatiefnemers zijn zeer verheugd dat zij bij het bouwproject opleidingsplekken kunnen bieden voor jongeren en uitkeringsgerechtigden. Door herbestemming met een recreatieve functie (vakantiewoningen) is het plan een economische en sociaal maatschappelijkle impuls voor de gemeente

Meerssen in het algemeen en de kern Rothem in het bijzonder.

Gedeputeerde Ger Koopmans: "Dit project kan alleen doorgang vinden dankzij het onvermoeibare doorzettingsvermogen van de eigenaar van de hoeve, mevrouw Lemmens. Ik wil ook de gemeente Meerssen hartelijk danken voor hun inzet en bereidheid om samen deze handschoen op te pakken."

Belang voor Buitengoed Geul & Maas

Hoeve Klinkenberg is een belangrijke schakel naar het natuurgebied 'De Dellen' gelegen aan de oevers van de Geul ten zuidoosten van Meerssen. Fietsers, ruiters en wandelaars kunnen via de Geuldalweg toegang krijgen tot dit natuurgebied en er is aansluiting op de recreatieve routes naar

Maastricht en Valkenburg. De hoeve ligt aan de verbindingsas van het Buitengoed Geul & Maas, die de komende jaren wordt aangepakt op het gebied van veiligheid en uitstraling.