Reddingsplan lanen Griendtsveen


De historische lanen zijn bepalend voor het beschermd dorpsgezicht van Griendtsveen. De ouderdom van de eiken vraagt om extra aandacht. Een projectgroep uit het dorp heeft op 11 maart een plan van aanpak gepresenteerd voor een verjonging van de lanenstructuur.

Beschermd dorpsgezicht

Griendtsveen is rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. Historie en schilderachtige ligging zijn de reden dat Griendtsveen officieel aangewezen is als beschermd dorpsgezicht. Onderdeel van het beschermd dorpsgezicht is een
indrukwekkend lanenpatroon van voornamelijk Amerikaanse eiken. De historische lanen bepalen in belangrijke mate het aanzien van Griendtsveen.

Lanenstructuur Griendtsveen

Samenwerking

Vooral door ouderdom zijn in de afgelopen jaren op verschillende locaties al de nodige laanbomen verdwenen. Daardoor dreigt het bijzondere laanbeeld in Griendtsveen langzaam te verdwijnen. In september vorig jaar ging een projectgroep van start waarin dorpsbewoners samen met de gemeente op
zoek gingen naar oplossingen.

Rapport

De projectgroep presenteerde op 11 maart een zogenaamde `planmatige verjongingsstrategie' voor de lanen. Dit rapport geldt voor de gemeente de komende jaren als leidraad voor het beheer van de laanbomen in Griendtsveen. U kunt het Plan van aanpak historische lanen hier raadplegen.