Monumentenbordjes


De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed heeft onlangs een speciaal monumentenbord ontwikkeld. Een bord waaraan de Nederlandse Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten door het hele land in een oogopslag te herkennen zijn.

De gemeente heeft eerder een eigen (oranje-groene) monumentenschildje ontwikkeld en gratis ter beschikking gesteld aan eigenaren van monumenten en beeldbepalende panden. De gemeente geeft de voorkeur aan deze eigen schildjes, maar laat het aan de eigenaren van rijksmonumenten en gemeentelijke
monumenten om eventueel in plaats daarvan te kiezen voor het bord van de rijksdienst. Deze eigenaren kunnen op eigen kosten de nieuwe borden van het rijk bestellen. Voor het bestellen en meer informatie kunt u kijken op deze website: http://www.anwb.nl/themas/monumentenborden/monumentenbord

Instructies voor het aanbrengen van een monumentenbord van het rijk.

* Bij de keuze voor het aanbrengen van dit bord dient, om een teveel aan borden op de gevel te voorkomen, het oranje-groene gemeentelijke monumentenschildje te worden verwijderd. Het monumentenbord dient als uitgangspunt te worden geplaatst op de locatie van dit gemeentelijke schildje (die
voldoet aan de aanbreng-instructies.) U kunt het oranje-groene bordje inleveren bij dhr. Celie van de gemeente.
* Het bord moet waar mogelijk rechts naast de voordeur worden geplaatst. Als dit niet kan, mag het ook aan de linkerkant van de voordeur worden bevestigd.
* Als uw voordeur zich niet aan de openbare weg bevindt, mag u het bord op de gevel aan de weg bevestigen. Bij voorkeur dicht op de hoek.
* Boor bij voorkeur de gaatjes in de voeg. Daarmee brengt u de minste schade toe aan het monument. In sommige gevallen zal de voeg te zacht zijn en in andere gevallen zullen de voegen schuilgaan achter pleisterwerk. Dan is het uiteraard niet anders mogelijk dan in de steen te boren.
* Indien u tekst met een beschrijving van de historische context van het gebouw wil aanbrengen op het bord, wordt u verzocht om de tekst vooraf af te stemmen met dhr. Celie van de gemeente.
* De gemeente laat het formaat vrij, maar heeft de voorkeur voor het formaat bord van 10x15 cm.
* De bovenkant van het bord dient op 165 cm te worden bevestigd. Verder wordt verwezen naar de bevestigingsinstructies die op de bovenvermelde website staan vermeld.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met dhr . Celie van de gemeente , tel.nr. 14 0162.