`Bomen en water' tijdens Boomfeestdag 2015


`Bomen en water' tijdens Boomfeestdag 2015

Woensdag 18 maart a.s. is de jaarlijkse Boomfeestdag. Het thema dit jaar is `Bomen en water'.

Boomfeestdag

Een meer dan actueel thema en dat niet alleen vanwege de Waterschapsverkiezingen die, (naast de Provinciale Statenverkiezingen) ook op deze datum worden gehouden. Daarbij is water niet alleen de eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur: zonder water is er namelijk geen leven.
In een gezonde natuur spelen bomen een belangrijke rol, omdat zij met hun wortels namelijk de grond vasthouden. En in onze volgebouwde steden zorgen ze ervoor dat het overtollig hemelwater wordt opgenomen. Het planten van bomen komt dus ten goede aan een goede waterberging en waterbeheersing.

Tijdens de Boomfeestdag gaan leerlingen van de groepen 1A, 5/6 en 6 van basisschool De Brink een `toekomstboom' en bosplantsoen planten op een terrein nabij Het Spikkerdal. De aanplant die tijdens de Boomfeestdag wordt gedaan maakt deel uit van het project `Gebiedsontwikkeling Roermond-Oost
Asenray' waarbij o.a. recreatieve routes in het gebied en een natuurleerpad worden aangelegd.

Boodschap voor de toekomst

Als voorbereiding op de Boomfeestdag hebben de leerlingen een zogenaamde `Boodschap voor de toekomst' gemaakt. Hierin staat beschreven hoe zij denken dat de wereld er in de toekomst uit zal zien. Deze `boodschappen' worden in een waterdichte koker in het plantgat van de toekomstboom gelegd.
Als de boom ooit een keer gerooid moet worden en deze koker door mensen in de toekomst wordt gevonden kunnen zij lezen hoe deze leerlingen in het jaar 2015 over de toekomst dachten.

Tijdens de Boomfeestdag op woensdag 18 maart begint de dag voor de groepen 5/6 en 6 met een speciale les over bomen. De kleutergroep maakt eerst een wandeling door de omgeving en beklimt de uitkijktoren. Om 10.30 verzamelen alle leerlingen zich bij de plantlocatie. Na een welkomstwoord van
wethouder Raja Fick-Moussaoui wordt de boodschap voor de toekomst begraven. De kleuters zorgen vervolgens dat de toekomstboom wordt geplant. Daarna gaan alle leerlingen samen aan de slag om het bosplantsoen te planten. Voor de kleuters zit de Boomfeestdag na het planten erop. De andere
leerlingen maken nog een educatieve natuurwandeling door de omgeving. Na afloop is er voor alle deelnemers als blijk van dank een leuke attentie.

Het programma van de Boomfeestdag is tot stand gekomen door samenwerking van IVN Roermond, Het Spikkerdal, basisschool De Brink, Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de Gemeente Roermond.