Uitvoeringsprogramma Drinkwatervoorziening Drentsche Aa


Inhoud

Elke dag tapt iedereen gemiddeld 121 liter schoon water uit de kraan. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En waar komt dat schone water vandaan?

Voor inwoners van de stad Groningen en de omliggende plaatsen Haren, Glimmen en gedeeltelijk Eelde-Paterswolde is de Drentsche Aa de bron van drinkwater. Maar het water uit die beek is nog niet meteen geschikt voor consumptie. Het waterbedrijf Groningen verwijdert vuil, chemische en
bacteriologische stoffen om dit water drinkbaar te maken. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld geloosd afvalwater en resten van chemische bestrijdingsmiddelen de bron van ons drinkwater aantasten.

DSC_0457 HvdB web

Wat doen we daaraan?

Om de drinkwatervoorziening voor de toekomst veilig te stellen, werken de provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa's, Waterbedrijf Groningen en omliggende gemeenten met elkaar samen. In overleg met inwoners, bedrijven en agrariers in het Drentsche Aa-gebied zijn maatregelen bedacht, die met
ingang van 16 maart 2015 gezamenlijk worden uitgevoerd. Een aantal voorbeelden zijn:

* Algemene voorlichting over activiteiten die de waterkwaliteit beinvloeden, bijvoorbeeld door middel van een website met meetresultaten en zichtbaarheid van de winning in het gebied.
* Alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen stimuleren bij inwoners en gemeenten;
* Actieve uitwisseling van kennis en innovatie bevorderen bij bedrijven langs de Drentsche Aa over milieuvriendelijk terreinbeheer.
* Het onderzoeken van maatregelen bij agrariers, zoals het instellen van akkerranden en het verduurzamen van de teelten.
* Het actualiseren en monitoren van spuitvrije zones en vul- en spoelplaatsen in het gebied door provincie, waterschap en waterbedrijf.

DSC_0458 DrentscheAa web(2)

Voorwerk

Hunze en Aa's, Waterbedrijf Groningen en de provincie Drenthe hebben samen het gebiedsdossier Drentsche Aa opgesteld om de toestand van de oppervlaktewaterwinning te beoordelen. De aanwezige verontreinigingen zijn geanalyseerd en vertaald naar mogelijke risico's voor de waterwinning.

Aansluitend is een Uitvoeringsprogramma Oppervlaktewaterwinning Drentsche Aa opgesteld met maatregelen om deze risico's weg te nemen of te beperken. Uniek aan deze samenwerking is de inbreng van inwoners, bedrijven en agrariers. Het Uitvoeringsprogramma is vanmiddag gepresenteerd bij het
Waterbedrijf in Glimmen.

Laatst bijgewerkt op 16 maart 2015.