Overleg over vergoeden medicijnen


Apothekers, zorgverzekeraars, patienten, het zorginstituut en andere partijen hebben donderdag 19 maart overleg over het besluit van zorgverzekeraars om een aantal bereidingen van medicijnen niet langer te vergoeden. Dat besluit is voorlopig ten dele teruggedraaid omdat een aantal
zorgverzekeraars heeft toegezegd de medicijnen te blijven vergoeden tot er meer duidelijkheid is.

De zorgverzekeraars besloten eind februari een groot aantal door de apotheek gemaakte medicijnen niet langer te vergoeden. Volgens hen werkt een deel van die medicijnen niet en is er voor een ander deel een gewoon werkend medicijn in de handel. Het besluit leidde volgens de apothekers tot
ongerustheid aan de balie. Het gaat om op maat gemaakte medicijnen, voor mensen die geen standaardmedicatie aan kunnen, zoals kinderen en ouderen.
ongebruikte medicijnen
Regie voor Zorginstituut
Op verzoek van Patientenfederatie NPCF is komende donderdag overleg over het besluit om deze medicijnen niet langer te vergoeden. Alle betrokken partijen gaan dan met het Zorginstituut aan tafel om over de problemen te praten.

Volgens Patientenfederatie NPCF moeten niet de individuele verzekeraars beslissen over wel of niet vergoeden van medicijnen, maar moet dat in overleg met alle betrokkenen.
Directeur Wilna Wind van Patientenfederatie NPCF: "Wij zien hier een cooerdinerende rol weggelegd voor het Zorginstituut. Dat moet de regie hebben bij dit soort besluiten."

Tijdens het overleg wordt ook gesproken over de manier waarop dergelijke besluiten voortaan bekend worden gemaakt. Inzet van Patientenfederatie NPCF is dat patienten ruim van tevoren op de hoogte worden gebracht, zodat ze niet verrast worden aan de balie van de apotheek.

Overigens moeten patienten de 'apothekersmedicijnen' voorlopig wel zelf voorschieten. Daarna bepaalt de zorgverzekeraar of de rekening wordt vergoed. Het is nog onduidelijk hoe lang die situatie zo blijft.

> Zie ook Onrust over niet meer vergoeden sommige medicijnen

PDF Print [IMG]