Provincie Overijssel steunt Overijssels immaterieel erfgoed

Provincie Overijssel steunt Overijssels immaterieel erfgoed

De Provincie Overijssel hecht grote waarde aan immaterieel erfgoed. Het gaat daarbij om tradities die de mensen van een vorige generatie hebben overgenomen en die ze zo waardevol vinden dat ze die willen doorgeven naar een volgende generatie. Tradities worden vaak met veel passie beoefend. Al deze verschillende tradities geven kleur aan de provincie Overijssel en dragen bij aan een prettig leefklimaat. Tradities blijven niet altijd vanzelf bestaan. In 2012 heeft Nederland de UNESCO Conventie Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend en daarmee zich verplicht het immaterieel erfgoed in kaart te brengen. In dat kader cooerdineert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) de samenstelling van een Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De erfgoedgemeenschappen zelf dragen hun traditie voor plaatsing op deze inventaris voor.

Samen met VIE wil de Provincie Overijssel de erfgoedgemeenschappen ondersteunen. Alle erfgoedgemeenschappen waarvan de traditie geplaatst is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland krijgen van de provincie een bedrag van Euro 5.000,- voor de instandhouding en doorontwikkeling van de traditie. Ze hebben hiervoor een erfgoedzorgplan gemaakt waarin ze de knelpunten in de overdracht naar volgende generaties in kaart hebben gebracht. VIE zal de gemeenschappen hierbij ondersteunen.

Op zondag 15 maart heeft Hester Maij, de gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Overijssel, de eerste ondersteuning aangeboden voor twee tradities in Ootmarsum: de Poaskearls en de Rondgang van de Nachtwacht. Ze deed dat direct nadat de certificaten voor de plaatsing de Nationale Inventaris waren ondertekend. De vertegenwoordigers van de traditie hing ze een krans om. Deze 'veelkleurige krans van mensen' symboliseert het doorgeven van tradities en het met elkaar verbinden van mensen. Maar bovenal is het een waardering voor de passie en inzet van de gelauwerden voor hun traditie.