Nieuwsupdate 16 maart 2015: Geen hervatting dierproeven met honden aan de Universiteit Maastricht

Nieuwsupdate 16 maart 2015: Geen hervatting dierproeven met honden aan de Universiteit Maastricht

16 maart 2015

Op maandag 16 maart is in de pers onjuiste berichtgeving ontstaan over dierproeven aan de Universiteit Maastricht. Het is niet correct dat de Universiteit Maastricht heeft besloten dierproeven met honden voort te zetten.

In september 2014 is, naar aanleiding van de ontstane commotie en bedreigingen aan het adres van medewerkers, het besluit genomen de proef met honden tot nader order op te schorten. Daaropvolgend is een onafhankelijke Externe Commissie ingesteld, die de proef nader onderzoekt. De Universiteit Maastricht is momenteel in afwachting van het advies van de commissie. Tot die tijd zijn en blijven dierproeven met honden opgeschort en is er van hervatting geen sprake.

Sinds de opschorting heeft de DEC (Dier Experimenten Commissie) een aanvraag ontvangen voor een onderzoek met hondenexperimenten. De DEC heeft hierover een positief advies uitgebracht aan de gemandateerde vergunninghouder, die toestemming moet verlenen voor een proef. De vergunninghouder heeft het DEC-advies voorlopig voor kennisgeving aangenomen maar zal vooralsnog geen toestemming geven tot uitvoering van het experiment, in afwachting van het oordeel van de Externe Commissie.

De Universiteit Maastricht blijft achter het gebruik van dierproeven staan. Het gebruik van proefdieren blijft in sommige gevallen noodzakelijk om medische doorbraken te realiseren ten behoeve van mens (en dier).