Onderzoek spoorverbinding Maastricht-Luik

De Provincie Limburg, de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische spoorwegen NMBS komen binnen een half jaar met een concreet voorstel voor een directe treinverbinding tussen Maastricht en Luik. De partijen hebben daartoe vandaag een intentieovereenkomst getekend in Eijsden. Uitgangspunt is een verbinding elk half uur tussen beide steden met tussenstops in onder meer Eijsden en Vise.

Nog voor het einde van de zomer moet er een uitgewerkte business case liggen waarin zowel de financiele, technische als juridische aspecten van de treinverbinding zijn uitgewerkt. De verschillende overheden, de nieuwe regionale vervoerder in Nederlands Limburg en de Nederlandse en Belgische spoorwegmaatschappijen worden bij de plannen betrokken.

Provincie en NS betalen ieder de helft van de onderzoekskosten.

Leefklimaat

"Doel van de treinverbinding is duidelijk," zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck van de Provincie Limburg, onder meer verantwoordelijk voor openbaar vervoer. "Goede, grensoverschrijdende spoorverbindingen zijn belangrijk voor een excellent leef- en vestigingsklimaat. Ze dienen de kwaliteit van wonen en leven en stimuleren de economie."

Een directe verbinding tussen Luik en Maastricht zorgt ook voor betere aansluitingen met de Intercity's richting Eindhoven enerzijds en Leuven/Brussel anderzijds. Het onderzoek sluit ook aan bij de bredere plannen voor grensoverschrijdende spoorverbindingen. Vorige week liet gedeputeerde Patrick van der Broeck weten Europese subsidie aan te vragen voor een onderzoek naar nieuwe intercityverbindingen Duesseldorf-Venlo-Eindhoven en Keulen-Aken-Heerlen-Eindhoven en de treinverbindingen Brussel-Leuven-Luik-Maastricht en Antwerpen-Hamont-Weert.

Driehoek

Volgens de gedeputeerde is Limburg nu onvoldoende aangehaakt op het snelle internationale spoornetwerk. "En dat terwijl we midden tussen drie krachtige en belangrijke economische regio's van Europa liggen te weten De Randstad, de Vlaamse Ruit en Rhein-Ruhr. Samen overstijgen deze drie regio's in economische kracht zelfs Londen en Parijs. Verbetering van deze vier spoorverbindingen zijn nodig om deze driehoek, met Limburg in het midden, uit te laten groeien tot de omvangrijkste economische regio in ons deel van Europa."

Luik Maastricht

Jeroen Alting von Gesau van de NS en gedeputeerde Patrick van der Broeck van de Provincie Limburg ondertekenen een intentieovereenkomst in Eijsden.