Extra hulp bij het huishouden in te kopen met dien


Extra hulp bij het huishouden in te kopen met dienstencheques

Heeft u een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, zorgt u voor iemand (man-telzorg) of heeft u iemand die voor u zorgt? Dan kunt u met een dienstencheque huishoudelijke hulp inkopen. U kunt een hulp per uur inkopen.

Hoe werkt het?

U kunt bij een zorgaanbieder huishoudelijke hulp per uur inkopen. De dienstencheque kost in 2015 EUR 10 en in 2016 EUR 12,50 per stuk. De echte kosten voor een uur hulp bij het huishouden zijn EUR 22,50. De gemeente betaalt met geld van de Rijksoverheid de rest van het bedrag. Voor deze
regeling geldt: op = op.
Heeft u nu al hulp bij het huishouden? De dienstencheque komt niet in de plaats van deze hulp, maar is voor extra uren. U kunt bijvoorbeeld dienstencheques kopen voor de voorjaarsschoonmaak. Per jaar kunt u maximaal 104 uren hulp kopen met de dienstencheques.

Waar kan ik een dienstencheque kopen?

U koopt de uren hulp in bij de deelnemende zorgaanbieders in uw gemeente. Onder dit artikel vindt u een lijst met zorgaanbieders waar u deze uren hulp kunt inkopen. U betaalt de kosten aan deze zorgaanbieder, dus niet aan de gemeente.

Kan iedereen een dienstencheque kopen?

Nee, de dienstencheque is bedoeld voor iedereen met een Wmo-indicatie, mensen die mantelzorg ontvangen en mensen die mantelzorger zijn. Gaat u een dienstencheque kopen? Neemt u dan het volgende mee:

* Een document van de gemeente waarin staat dat u ondersteuning vanuit de Wmo krijgt. Dit document heet beschikking;
* Of: Een registratie mantelzorg. Of: Een registratie mantelzorg. Deze registratie krijgt u door u te laten registreren bij een mantelzorgpunt in uw gemeente. U kunt hiervoor contact opnemen met
Stichting HOOM via 0168 356555.

Zorgaanbieders

Bij de volgende zorgaanbieders kunt u een uren hulp inkopen:
Lijst toevoegen van aanbieders