18 maart 2015: Boomfeestdag in Valkenburg aan de Geul


200 leerlingen aan de slag in en voor de natuur.

Op woensdag 18 maart 2015 organiseert de gemeente Valkenburg aan de Geul de boomfeestdag 2015. Leerlingen van de basisscholen gaan op diverse locaties aan de slag met het planten van bomen en struiken, of verrichten snoei- en andere opruimwerkzaamheden in de natuur.
In totaal nemer er 200 leerlingen deel aan de activiteiten en worden en naast snoei- en opruimwerkzaamheden, ook nog eens 800 bomen en struiken geplant.

Basisschool St. Anthonius Schin op Geul is te gast op het terrein van schutterij St. Mauritius. Samen met wethouder Vankan planten de leerlingen hagen en bomen op de schuttersweide, die daarmee van een landschappelijke beplanting voorzien wordt.

Leerlingen van basisschool De Plenkert planten rhododendrons bij het openluchttheater en brengen zo meer kleur in de straat.

De groepen 7 & 8 van de basisschool in Vilt gaan in samenwerking met het kernoverleg fruitbomen planten in de belevingsboomgaard. Ook een groepje leerlingen van Adelante zal aan deze activiteiten deel gaan nemen.

De basisschool van Berg is net als voorgaande jaren actief op de voormalige stortplaats aan de Langen Akker. In dit natuurgebied gaan ze in samenwerking met Stichting Het Limburgs Landschap snoei- en opruimwerkzaamheden verrichten.

De leerlingen van OBS Broekhem gaan aan het werk in een bosperceel aan de Bosstraat. Ook zij gaan snoei- en opruimwerkzaamheden verrichten.

De leerlingen van BS HH Hart te Sibbe vieren hun boomfeestdag op vrijdag 20 maart. Onlangs zijn daar diverse zieke bomen gekapt. Nu worden er tien nieuwe bomen op en rond het schoolplein terug geplant.

De boomfeestdag voor de basisschool in Houthem is in overleg met de school uitgesteld. Een grote boom op het schoolplein moet door ziekte gekapt worden, waarna de leerlingen in de loop van april een nieuwe groene invulling aan het schoolplein zullen geven.

Het landelijk thema van de Boomfeestdag is 'Bomen & Water'. Een meer dan actueel thema en dat niet alleen vanwege de Waterschaps-verkiezingen die ook op deze datum worden gehouden. Daarbij is water niet alleen de eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur: zonder water is er
namelijk geen leven. In een gezonde natuur spelen bomen een belangrijke rol, omdat zij met haar wortels namelijk de grond vasthouden. En in onze volgebouwde steden zorgen ze ervoor dat het overtollig hemelwater wordt opgenomen. Het planten van bomen komt dus ten goede aan een goede
waterberging en waterbeheersing.