Gemeente heeft veilig gebruik Suwinet-inkijk verbeterd


Door alle veranderingen in het sociale domein per 1 januari 2015 (`drie decentralisaties') is de noodzaak voor zorgvuldige en rechtmatige verwerking van persoonsgegevens nog belangrijker geworden. De gemeente Castricum heeft dit nu geregeld volgens alle gestelde normen.



De gemeente heeft - net als andere gemeenten - in 2014 een zogenaamde zelfanalyse uitgevoerd. Uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was namelijk gebleken dat de meeste van de 80 onderzochte gemeenten de beveiliging van Suwinet niet op orde hadden. Suwinet is een
informatiesysteem waar gemeenten gebruik van kunnen maken op het terrein van werk en inkomen. Binnen dit systeem wordt informatie uitgewisseld tussen Belastingdienst, het UWV, het Kadaster e.d. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een zogenaamde zelftest beschikbaar gesteld.
Castricum behoorde met een score van 3 uit 7 normen tot de middenmoot. Ruim eenderde van de gemeenten voldeden aan slechts 1 van de 7 normen.

Inmiddels hebben wij een verbeterplan uitgevoerd en voldoen nu aan alle normen.



Het college van burgemeester en wethouders heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook naar andere systemen te kijken waarmee persoonsgegevens worden verwerkt binnen het sociale domein van de Wmo, de jeugdwet en de Participatiewet. Inmiddels hebben onze medewerkers een nieuwe beveiliging-
en geheimhoudingsverklaring getekend waarin zij verklaren dat zij persoonsgegevens verwerken volgens de regels. Bovendien worden die gegevens alleen geraadpleegd als ze noodzakelijk zijn voor de beoordeling van de vraag van de burger. Ook moeten alle medewerkers van de afdeling Welzijn een
`Verklaring omtrent het gedrag (VOG)' kunnen tonen, net zoals de medewerkers van andere organisaties waarmee wij samenwerken of die wij tijdelijk inhuren.



Het college is ervan overtuigd dat zo de aandacht voor de privacy van de burgers is gegarandeerd en dat hun persoonsgegevens goed beschermd worden.