compost


Steeds meer bewoners gebruiken de GFT-containers om hun Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) te scheiden. Op zaterdag 21 maart ligt (zo lang de voorraad strekt) een gratis zak compost klaar bij het Afvalbrengstation aan de Kreekweg 76.

Deze actie is onderdeel van de landelijke Compostdag. Met het organiseren van de landelijke Compostdag wilde gemeente het scheiden van GFT een extra stimulans geven. Wethouder Ruud van Harten vertelt: "De kwaliteit van het ingezamelde GFT neemt dan ook steeds verder toe. Voor veel inwoners is
het aanbieden van gescheiden afval inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. En dat is mooi, want hoe meer afval gescheiden wordt ingezameld, hoe meer milieuwinst dit oplevert."

Openingstijden

Inwoners van Vlaardingen kunnen zaterdag 21 maart a.s. op het Afvalbrengstation terecht van 09.00 uur tot 15.00 uur. Op de andere dagen (behalve op zondag en woensdag) is het Afvalbrengstation geopend van 08.00 tot 16.00 uur. Een zak compost kan worden opgehaald zolang de voorraad strekt.

Goed voor het Milieu

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar, die de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze stimuleert. Het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Het maken van
compost zorgt voor minder koolstofdioxide(CO[2])-uitstoot, zodat het ook een bijdrage levert in de verminderde opwarming van de aarde. Bovendien is composteren goedkoper dan verbranden, waardoor de kosten voor afvalwerking lager gehouden kunnen worden.

Informatie over afvalscheiding

De gemeente Vlaardingen organiseert de actie op de landelijke Compostdag in samenwerking met IRADO om het scheiden van GFT-afval te stimuleren. Voor meer informatie over afvalscheiding kan men terecht op de website van Irado, www.irado.nl.

Uitgelicht