Voorlopig geen ouderbijdrage jeugdhulp bij dagbehandeling


Het college van Apeldoorn heeft besloten voorlopig geen ouderbijdrage bij dagbehandeling in de jeugdhulp te innen.

De ouderbijdrage geldt bij kinderen die elders verblijven maar ook bij dagbehandeling. Voor kinderen in onder meer de geestelijke gezondheidszorg, is die ouderbijdrage nieuw. Verschillende raadsfracties uit de gemeenteraad hadden hier vragen over gesteld.

De ouderbijdrage voor verblijf elders geldt alleen voor nieuwe gevallen sinds januari in verband met het overgangsrecht. De hoogte van de ouderbijdrage is afhankelijk van de leeftijd en aantal dagen zorg en kan oplopen tot ruim 130 euro per maand.

Twijfels college

Het college gaat voorlopig geen ouderbijdrage innen bij dagbehandeling. Het college wil namelijk geen drempel opwerpen bij het vragen van hulp voor kinderen. De idee achter de ouderbijdrage is dat ouders minder kosten hebben in het levensonderhoud van hun kind als dat elders verblijft. Dit is
het geval bij langer durend verblijf of pleegzorg, maar het college vraagt zich af of dit opgaat bij dagbehandeling.
Daarnaast staat de uitvoerbaarheid van de ouderbijdrage regeling ter discussie omdat het digitale systeem nog niet gereed is. Dit systeem wisselt gegevens uit tussen gemeenten en het Centraal Administratie Kantoor (CAK) dat de ouderbijdrage berekent en int. Dit zorgt voor extra administratieve
lasten.

Onderzoek Rijk

Staatssecretaris Van Rijn laat onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van de regeling. De resultaten worden in juni 2015 verwacht. Het college heeft besloten om in afwachting van dit onderzoek het innen van de ouderbijdrage voor dagbehandeling op te schorten.