Minister Blok op werkbezoek in Nobelhorst


17 maart 2015

Minister Blok op werkbezoek in Nobelhorst

Minister Blok op bezoek in Nobelhorst

Minister Blok bracht maandag 16 maart een werkbezoek aan Nobelhorst. Onderwerp van gesprek was private kwaliteitstoetsing en gecertificeerd toetsen in de bouw. Blok was benieuwd naar de praktijkervaring van Ymere, Dura Vermeer en de gemeente Almere met deze wijze van toetsen in Nobelhorst.
Hij werd ontvangen in de Buurtschuur waar hij korte presentaties kreeg en zijn vragen stelde. Uiteraard volgde een rondleiding over de bouw en door de nieuwe wijk.

De minister is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe wet die ervoor zorgt dat de bouwtechnische toetsing aan het bouwbesluit niet meer door de gemeente hoeft te worden gedaan maar door private partijen. Vooruitlopend op die nieuwe wetgeving hebben Dura Vermeer en Ymere op eigen initiatief
in Nobelhorst al een pilot gehouden met deze manier van toetsing. In de ontwikkelfase tot en met de aanvraag van de omgevingsvergunning is er gecertificeerd getoetst door Nieman Raadgevend Adviesbureau. Overigens is het toezicht en de handhaving tijdens de bouw tot nu toe wel op de
traditionele manier gebeurd.

Voordeel van toetsing en toezicht door marktpartijen is dat in een vroeg stadium al kan worden bijgestuurd en geadviseerd door de toetsende partij. Gemeente Almere en Nieman hadden diverse aandachtspunten voor het nieuwe wetsontwerp.