Meerderheid gemeenteraad stemt in met tijdelijke opvang asielzoekers


17 maart 2015

Een meerderheid van de gemeenteraad van Hardenberg heeft vanavond ingestemd met het voorstel van het college van B&W om mee te werken aan het tijdelijk opvangen van maximaal 1.000 asielzoekers gedurende een periode van (in eerste instantie) vijf jaar.

Ook heeft de raad er in meerderheid mee ingestemd dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het plan voor een tijdelijke opvanglocatie in het plangebied Heemserpoort aan de Jachthuisweg in Hardenberg nader uitwerkt.

De gemeenteraad heeft - in afwijking van het voorstel van het college - besloten te willen starten met een substantieel lager aantal asielzoekers. Dit aantal kan in de loop van 2016 toenemen.

Spoedverzoek
Vanwege de grote toestroom van asielzoekers naar Nederland, is het COA naarstig op zoek naar tijdelijke opvanglocaties. Daarom heeft het COA in februari in een spoedverzoek gevraagd of de gemeente bereid is om voor een periode van 5 jaar tijdelijk 1.000 asielzoekers op te vangen.

Ook heeft het COA gevraagd of er in de gemeente een geschikt terrein is om een tijdelijke opvanglocatie te realiseren.

Voorstel aan de raad
Het college van B&W wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, actief bijdragen aan een oplossing voor de urgente situatie en is in principe bereid mee te werken aan het verzoek van het COA.

Daarom heeft het college de gemeenteraad het volgende voorstel gedaan:

* Medewerking verlenen aan het verzoek van het COA om gedurende periode van vijf jaar maximaal 1.000 asielzoekers op te vangen.
* In samenwerking met het COA onderzoeken of op een terrein van circa 4 hectare binnen plangebied Heemserpoort een tijdelijke opvanglocatie gerealiseerd kan worden.
* Het COA te verzoeken het plan voor een tijdelijke opvanglocatie in plangebied Heemserpoort verder uit te werken en de omgeving hierbij te betrekken.
* Afspraken over de ontwikkeling van een opvanglocatie met het COA vast te leggen in een intentieovereenkomst.

Raadsbesluit en amendement
De gemeenteraad onderschrijft de inzet van het college van B&W. Een meerderheid van de raad heeft in de raadsvergadering van 17 maart ingestemd met het voorstel en middels een amendement besloten om 'in aanvang een substantieel kleiner aantal asielzoekers op te vangen'.

Het aantal kan in de loop van 2016 toenemen als aan een nader aantal uit te werken voorwaarden wordt voldaan.

Twee moties
Een meerderheid van de raad heeft het college van B&W middels een motie opgedragen om in de bestuursovereenkomst vast te leggen dat onderwijsstichtingen door het COA voldoende en tijdig worden gecompenseerd voor de extra inzet, inclusief training van docenten, en voor instroom later in het
schooljaar.

Ook heeft een meerderheid van de raad het college in een motie opgedragen om met voorstellen te komen ten behoeve van het woongenot in het plangebied en directe omgeving en deze te bekostigen vanuit de bestuursvergoeding.

Vervolg
De afspraken met het COA worden nu vastgelegd in een intentieovereenkomst. Vervolgens wordt het plan voor een tijdelijke opvanglocatie in gebied Heemserpoort door het COA nader uitgewerkt. Dit gebeurt in samenspraak met de omgeving en de gemeente.

Nadere afspraken met het COA over de exacte voorwaarden rond een tijdelijke opvanglocatie worden vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Ook hierover vraagt het college de gemeenteraad een besluit te nemen. De gemeenteraad heeft met het eerdergenoemde amendement besloten dat de bestuurs- en
huurovereenkomst minimaal 14 dagen voordat er in de orienterende ronde door de raad over wordt gesproken aan de raad wordt aangeboden en openbaar gemaakt.