Nederland middelpunt zwembadwereld met startschot nieuwe zwembadregelgeving

PERSBERICHT

Ede, 13 maart 2015

Nederland middelpunt zwembadwereld met startschot nieuwe zwembadregelgeving

Dinsdag 17 maart 2015 geeft Elaine Alwayn, directeur Water en Bodem bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), het officiële startschot voor de nieuwe zwembadregelgeving die vanaf 1 januari 2016 van kracht zal worden. Met deze nieuwe regelgeving wordt het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz) grondig gewijzigd. Het officiële startschot wordt gegeven tijdens het nationale congres dat onderdeel uitmaakt van het 6th International Conference Swimming Pool and Spa dat plaatsvindt van 17 tot en met 20 maart 2015 in Amsterdam.

De belangrijkste wijziging is dat het nieuwe zwembadbesluit niet meer met middelvoorschriften exact aangeeft hoe een zwembad veilig en hygiënisch moet zijn, maar dat een zwembadexploitant daaraan zelf invulling gaat geven (doelvoorschrift). Een zwembad hoort volgens de wet nog steeds veilig en schoon te zijn. De zwembadexploitant bepaalt vanaf 2016 zelf voor de eigen accommodatie hoe hygiëne en veiligheid worden geborgd. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor innovaties op het gebied van waterbehandeling, desinfectie en energieverbruik. Het rondpompen van het zwemwater, het spoelen van de filters en het verversen van het zwembad worden nu bijvoorbeeld nauwkeurig voorgeschreven en vanaf 2016 door de zwembadexploitant op basis van risicobeoordeling aangepast. Zo kan in het nieuwe besluit ook worden gekeken naar een andere vorm van desinfectie van het zwembadwater dan het tot nu toe nog verplichte chloor. De provincie blijft verantwoordelijk voor de handhaving.

Aansluitend aan het nationale congres start op 18 maart het 6th International Conference Swimming Pool and Spa. Tijdens dit internationale congres worden in circa 80 presentaties de nieuwste inzichten op het gebied van hygiëne en veiligheid gepresenteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de resultaten van langdurige studies naar de effecten van zwemmen op de gezondheid of om studies naar de gezondheidsrisico’s bij het baden in een bassin met poetsvisjes. Daarnaast worden nieuwste inzichten voor nieuwe en bestaande technieken voor waterbehandeling gepresenteerd en nieuwe methodes voor het meten van diverse chemische stoffen. Ook zijn er presentaties over zwembaden zonder chloor, presentaties over nieuwe regelgeving en resultaten van studies naar de waterkwaliteit in verschillende landen. Beïnvloeding van het gedrag van zwemmers wordt ook tijdens dit congres besproken naast de mogelijkheden om verdrinkingsgevallen nog verder terug te dringen. Kortom, aan bod komt alles dat zwemmen zo gezond maakt en naar de toekomst nog gezonder.

Evert-Jan Hulshof van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ en dagvoorzitter op 17 maart is er trots op dat dit tweejaarlijkse congres in Nederland wordt georganiseerd. “Nederland neemt een koppositie in in de wereld waar het gaat om zwemveiligheid van kinderen via een uniek systeem van zwemonderwijs. Daarnaast delen Nederland en Duitsland de koppositie wat betreft veiligheid en hygiëne in zwembaden. Ons land is tijdens dit congres het middelpunt in de wereld waar het gaat om zwemmen.”